Kralju Vuelte še druga kraljevska etapa

Španski kolesar Contador v neposrednem dvoboju ugnal Frooma in ima pred zaključnim kronometrom nedosegljivo prednost.

Objavljeno
14. september 2014 00.00
V. D., šport
V. D., šport
Ancares – »Zmagal sem obe kraljevski etapi. S tem sem vse povedal,« je po blestečem zmagoslavju v predzadnji etapi na Ancaresu povedal 99,9-odstotni zmagovalec Vuelte Alberto Contador. Španec ima pred Chrisom Froomom že poldrugo minuto prednosti, ki je Britanec v današnji, 9,7 km dolgi vožnji na kronometer ne more nadoknaditi, razen seveda, če Contador hudo pade in se poškoduje.

Froome je pred zadnjimi etapami izboljševal formo, vendar se je izkazalo, da je bil Contador premočan branilec rdeče majice. »Taktika je bila zelo enostavna. Obesil sem se na Froomovo kolo in mu sledil. Časovna razlika je bila na moji strani, tako da nisem bil z ničemer obremenjen. Bilo pa je hudičevo težko, saj je njegova ekipa narekovala visok ritem. Tudi Chris je v zaključku nekajkrat pospešil, vendar sem imel dovolj močne noge, da sem na koncu tudi sam napadel zmago,« je povedal o razpletu Contador, ki je tako pred tretjo zmago na tretji največji dirki na svetu.

»Ne da je bilo težko, temveč nemogoče otresti se Contadorja. Na vse načine sem poskušal pridobiti prednost, a ni šlo. Alberto je v najboljši formi in le čestitam mu lahko za veliko zmago,« je povedal po zadnjem gorskem cilju Froome, ki ne verjame, da lahko nadoknadi zaostanek 1:37 minute. Dvoboj s Contadorjem za zmago ga je utrdil na drugem mestu, kajti Valverde na tretjem mestu za njim zaostaja za 0:58 minute.

Vrstni red je torej zakoličen. Za zmagovito trojko Contador-Froome-Valverde se je uvrstil Joaquim Rodriguez, ki je bil najbolj dejaven na zadnjem vzponu, a sta ga Valverde in Froome ujela. »Nobenega dvoma ni, da je na Vuelti nekaj boljših kolesarjev od mene, vendar sem poskušal. Bilo je sicer res daleč od cilja, a druge izbire nisem imel, če sem hotel priti na zmagovalni oder. To bo prvič po letu 2010, da grem z Vuelte brez lovorike,« je komentiral napadal dobrih osem kilometrov pred ciljem Purito, ki bo španski krog končal bržkone na četrtem mestu.

Božič najboljši Slovenec

Na VN Quebeca je drugič v treh letih slavil zmago Simon Gerrans (Orica). Avstralec je bil sijajen v zaključku dirke, ko je iz ozadja prikolesaril z vso močjo in v zadnjih metrih prehitel nesrečnega Nizozemca Toma Dumoulina. »Tom je zgodaj začel zaključno pospeševanje. Nekaj časa sem okleval, a ne dolgo, ker je bil zelo močan. Sem v odlični formi, kar je odlična popotnica za bližnje svetovno prvenstvo v Španiji,« je komentiral zmagoslavje Gerrans, ki je moral 20 kilometrov pred ciljem zamenjati kolo. Ko zaradi okvare ni mogel poganjati kolesa, je bil prepričan, da je vseh upov za zmago konec, a je bilo spremljevalno vozilo tako blizu, da je kolo hitro zamenjal.

Kvalifikacijsko dirko za SP pa so imeli tudi trije slovenski reprezentanti od petih. Najbolje se je odrezal Borut Božič, ki je prikolesaril v cilj v zmagoviti skupini. Zadnji kilometri so bili za šprinterje pretežki. Božič je prečkal ciljno črto v skupini Norvežana Alexandra Kristoffa, ki je to jesen daleč najboljši med šprinterji. Jani Brajkovič in Simon Špilak sta bila v drugi skupini, Matej Mohorič in Jan Polanc, ki je dobršen del dirke narekoval ritem v pobegu četverice, pa v tretji. Po videnem sodeč, si je vozovnico prvi zagotovil le Božič. Danes bo v Montrealu še druga kanadska dirka WorldToura. Po obikovanosti terena je preizkušnja še težja kot v Quebecu.