Kriterij Dauphine: Grega Bole v družbi favoritov

Uvodna etapa 69. izvedbe francoske kolesarske dirke se je razpletla s samostojnim pobegom Belgijca Thomasa de Gendta.

Objavljeno
05. junij 2017 00.23
J. P.
J. P.

St. Etienne - S 170 kilometrov dolgo etapo s štartom in ciljem v St. Etiennu se je v Franciji začela že 69. izvedba kolesarskega Kriterija Dauphine, z njo pa je po samostojnem pobegu najhitreje opravil Belgijec Thomas de Gendt, 30-letni član moštva Lotto Soudal. Zanj je to prva letošnja zmaga in štirinajsta v karieri, med prejšnjimi sta tudi etapni s Toura in Gira. Na zelo razgibani progi z mnogimi vzponi in spusti je bil sprva član ubežne skupine, ki pa se je počasi redčila, dokler se ni Belgijec na zadnjem klancu otresel še zadnjega tekmeca, Francoza Axla Domonta (Ag2r), ki je ciljno črto prečkal slabe tri četrt minute za njim.

»Dirka mi je bila vselej ljuba, na njej sem v preteklosti že večkrat poskusil s podobnimi pobegi, toda do danes neuspešno. Ključni za zmago so bili spusti, na katerih je bilo važno, da sem bil enako hiter kot glavnina. Moj osnovni cilj je bil obleči majico za gorske cilje, ki jo bom skušal zadržati do konca, osvojil pa sem še precej več. Etapa je bila lepa reklama za našo ekipo, rumeno majico želim nositi vsaj do kronometra v četrti etapi,« je poudaril zmagovalec. V glavni skupini so v cilj prikolesarili tudi favoriti Chris Froome, Richie Porte, Alberto Contador, Alejandro Valverde, povratnik Esteban Chaves, Daniel Martin, Fabio Aru, Jakob Fuglsang in Romain Bardet.

V njej je bil tudi najhitrejši od treh Slovencev v majici Bahraina Meride Grega Bole, ki je na trinajstem mestu zamudil skoraj minuto. Manj uspešna sta bila Jani Brajkovič in predvsem Borut Božič, ki je bil prepočasen več kot četrt ure, z njim so pri repu uvrščenih ciljno črto prečkali še nekateri šprinterski specialisti, denimo Francoz Nacer Bouhanni ali Norvežan Alexander Kristoff. Jutri čaka kolesarsko karavano 171 kilometrov dolga etapa med St. Chamondom in Arlancom.

IZIDI PRVE ETAPE

1. Thomas de Gendt (Bel, Lotto Soudal) 4;17:04
2. Axel Domont (Fra, Ag2r) + 0:44
3. Diego Ulissi (Ita, UAE Emirates) 0:57
4. Pierre Latour (Fra, Ag2r)
5. Emanuel Buchmann (Nem, Bora-Hansgrohe) - oba isti čas
13. Grega Bole (Slo, Bahrain Merida) 0:59
61. Janez Brajkovič (Slo, Bahrain Merida) 2:09
163. Borut Božič (Slo, Bahrain Merida) 16:01