Kwiat prvič v mavrični majici

Poljak Michal Kwiatkowski in Španec Alejandro Valverde bosta na dirki Po Lombardiji nadaljevala boj za skupno zmago.

Objavljeno
03. oktober 2014 01.58
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Como – Na zadnji izmed petih klasik, ki jih imenujejo spomeniki kolesarstvu, v katere sodijo še Milano–Sanremo, Po Flandriji, Pariz–Roubaix in Liege–Bastogne–Liege, bo v ospredju dvoboj med junakoma SP v Ponferradi, svetovnim prvakom Poljakom Michalom Kwiatkowskim (Omega) in prvim izzivalcem, Špancem Alejandrom Valverdejem (Movistar).

Po blesteči zmagi na Vuelti se bo predstavil še prvi kolesar letošnje sezone, ki je SP izpustil, z Valverdejem pa se bori za zmago v seštevku WorldToura. Najboljši Italijan Vincenzo Nibali, ki bi ga pričakovali na lombardijskem touru, je po SP zaključil sezono. Contador je za dirkanje na klasiki našpičen kot že dolgo ne. Pred Valverdejem ima namreč minimalno točkovno prednost, zmaga v WorldTouru pa bi bila, kot je dejal, pravi obliž za smolo na Touru.

Trasa »Dirke padajočega listja«, kot imenujejo lombardijski giro, je med vsemi klasikami-spomeniki najbolj spremenljiva. Simbola ostajata dirkanje okrog jezera Como in vzpon na Madonno del Ghisallo (8,6 km – vzpon od 6,2 do 14 %) proga od Coma do Bergama (256 km) pa je veliko bolj hribovita. V zadnjih 26 kilometrih je pet vzponov, skupna višinska razlika je 3800 m.

Kwiatkowski je po vsem, kar je pokazal v letošnji sezoni, morda celo prvi favorit. Pa ne samo zaradi naslova svetovnega prvaka, ampak tudi zato, ker je bil na vseh treh ardenskih hribovitih klasikah med peterico najboljših. Vendar pa se je 24-letnemu Poljaku v zadnjih dneh zgodilo toliko stvari, da ima v glavi pravo zmešnjavo oziroma džunglo, kot jo je poimenoval. »Šele dva dneva po SP sem dojel, kaj sem pravzaprav dosegel. Čustev je toliko, da jih enostavno ne obvladam,« je povedal pred lombardijsko dirko Kwiatkoeski.

Na očeh pa ne bo le nosilec mavrične majice, ampak tudi zmagovalec zadnjih dveh dirk Joaquim Rodriguez (Katjuša), Philippe Gilbert (BMC), Rui Costa (Lampre), Alessandro Visconti (Movistar), Daniel Martin (Garin), Fabio Aru (Astyana) in Bauke Mollema (Belkin).

Nastopila bosta dva Slovenca – Jan Polanc in Jani Brajkovič. Mladi Gorenjec v dresu Lampreja bo moral delati za Rui Costo, kljub temu pa lahko pokaže, da je imel na SP le slab dan. Janija Brajkoviča – čeprav so v Astani ves čas svetovnega prvenstva govorili, da bo nastopil na Lombardiji – čaka na dirki, kjer je pred leti z 2. mestom dosegel še vedno najboljšo slovensko uvrstitev na petih največjih klasikah, velika bitka za novo pogodbo oziroma visoko uvrstitev. So pa v kazahstanskem moštvu te dni spet v škripcih. Potem, ko sta na dopinškem testu v zadnjem času padla dva kolesarja – nazadnje njihov najboljši mož za klasike Maksim Iglinskij, pred leti sicer zmagovalec dirke Liege–Bastogne–Liege, je Astani po pravilih »Gibanja za kredibilno kolesarstvo« grozila prepoved nastopanja že na Lombardiji. Začasno jih je »rešil« neopravljen test vzorca B. Dokler ne bo znan, Astanini kolesarji lahko dirkajo.