Špilak in Žakljeva slovenska kolesarja leta

Kolesarska zveza Slovenije je za najboljša kolesarja v tej sezoni razglasila Tanjo Žakelj in Simona Špilaka.

Objavljeno
30. november 2015 16.46
Posodobljeno
30. november 2015 16.58
Kolesarji leta
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Ljubljana - Kolesarska zveza Slovenije (KZS) je na tradicionalnem večeru zvezd na Ljubljanskem gradu razglasila najboljša kolesarja sezone 2015, nagradi sta prejela Tanja Žakelj in Simon Špilak.

Špilak je bil brez pravega tekmeca v boju za kolesarja leta. Sezono je končal na 16. mestu lestvice svetovne serije Mednarodne kolesarske zveze - tako visoko ni bil še noben Slovenec - slavil na dirki po Švici, po mnenju mnogih četrti največji etapni dirki na svetu. Dirko po Romandiji je končal kot drugi, dirko Pariz-Nica pa kot tretji.

»Ta nagrada mi pomeni veliko, kajti je en dokaz dela oziroma truda, ki sem ga vložil. Zelo sem vesel nagrade. Sezona je bila uspešna. Predvsem prvi del. Ta mi bolj ustreza in takrat poizkusim izkoristi vse dirke, da jih odvozim dobro,« je povedal Špilak.

Žakljeva serijska dobitnica nagrade za slovensko kolesarko leta

Žakljeva je lovoriko za najboljšo kolesarko leta dobila že pred letom dni, letos pa je prepričala s četrtim mestom na evropskem prvenstvu in dvema uvrstitvama med najboljšo deseterico na svetovnih pokalih v ZDA oziroma Kanadi, na domačih tleh je osvojila državni naslov. Žakljeva je od leta 2010 ostala le brez enega naziva kolesarke leta, Blaža Klemenčič ga je dobila leta 2012.

»Vsaka nagrada na koncu sezone pomeni, da je bila sezona dobra. Kje so moja pričakovanja in želje, tudi javnosti, je druga stvar. Razvadila sem vas. 'Fajn' je, da te uspehe cenijo in sem vesela, da mi jo je zveza dala,« je ob prejetju nagrade povedala Žakljeva.

Peršak, Žabjek in Polanc dobitniki nagrade za posebne dosežke

Priznanja za posebne dosežke v gorskem kolesarstvu so dobili Vid Peršak, ki je bil med drugim tretji na evropskem prvenstvu v enduru, Jure Žabjek, evropski prvak v spustu, in slovenska profesionalna ekipa Unior Tools Team. Za posebne dosežke v cestnem kolesarstvu so nagradili slovensko žensko profesionalno ekipo BTC City Ljubljana, novomeško Adrio Mobil, trinajsto ekipo v evropski seriji, in Jana Polanca, ki je dobil etapo na letošnji dirki po Italiji.

Najboljša parakolesarja sta postala Anka Vesel in Primož Jeralič. Nagradi za najboljša amaterska kolesarja leta sta dobila Ajda Opeka in Igor Kopše. Posthumno so se z nagrado spomnili na pred dvema letoma preminulega Gorazda Stražišarja, ki je ogromno prispeval k razvoju gorskega kolesarstva v Sloveniji.

KZS je predala še nagrade najboljšim posameznikom v pokalu Slovenije v cestnem kolesarstvu. Med člani in mlajšimi člani je bil prvi Marko Kump iz Adrie Mobila, ki je za seboj pustil klubskega kolega Primoža Rogliča. Oba bosta v prihodnji sezoni dirkala v svetovni seriji, Kump pri Lampre-Meridi, Roglič pri LottoNL-Jumbu. Tretje mesto je osvojil Jure Golčer, ki bo v letu 2016 član novomeške ekipe.

Med članicami je prvo mesto osvojila Alenka Novak, druga je bila Anja Rugelj, tretja Polona Batagelj, vse so članice BTC City Ljubljane. Adria Mobil in BTC City Ljubljana sta tudi najboljši ekipi v pokalu Slovenije v članski konkurenci. Med starejšimi mladinci je bil prvi Žiga Horvat iz Tropovcev, med mladinkami Katja Jeretina iz Radenske AS. Ekipno so bili v obeh konkurencah najboljši člani Radenske.

KZS se bo v letu 2016 osredotočila na OI v Riu

Kolesarska zveza Slovenije (KZS) je danes tudi predstavila načrte za olimpijsko leto 2016 in se ozrla na pretekla leta. Na KZS so obdobje 2012-2014 ocenili za dobro, v prihodnjem letu pa bo poudarek na olimpijskih igrah Riu, popularizaciji kolesarstva na velodromu in vključevanju parakolesarstva.

V olimpijski sezoni 2016 slovenske kolesarske reprezentance čaka veliko tekmovanj. Vrhunec bodo olimpijske igre v Riu de Janeiru, pomembna tekmovanja so še svetovno in evropsko prvenstvo. Cestne kolesarje svetovno prvenstvo čaka v Katarju, znova bodo tudi v elite kategoriji tekmovali na evropskem prvenstvu, ki bo septembra v Nici. Gorski kolesarji bodo v vseh disciplinah (olimpijski kros, kros na izpadanje, maraton, spust, BMX in enduro) tekmovali na desetih tekmovanjih. Svetovno prvenstvo v krosu bo v Novem Mestu na Češkem - spustaše bo prihodnje leto gostil Val di Sole -, evropsko prvenstvo pa bo na Švedskem v Huskvarni.

Predsednik KZS Tomaž Grm je poudaril, da se bo v letu 2016 zveza začela še bolj ukvarjati z množičnim kolesarstvom, odbori znotraj te bodo delovali po začrtanih smernicah, na novo bo vključila parakolesarstvo, osnovna dejavnost pa bodo OI. Novost bo uvedba kolesarske kartice ugodnosti, ki je namenjena »popoldanskim kolesarjem«, kot se je izrazil Grm.

Poudarek bodo dali tudi kolesarstvu na velodromu, za kar so prek razpisa Evropske kolesarske zveze kupili 60 koles.

Po predvidenem finančnem načrtu za leto 2016 bodo skupni odhodki znašali 477.100 evrov, prihodki 517.100, razliko 40.000 evrov pa bo KZS namenila pokrivanju izgub iz preteklih let.

Ferenčak novi selektor gorskih kolesarjev

Odbor za gorsko kolesarstvo je na današnji letni skupščini potrdil novega selektorja. Dosedanjega Roberta Pintariča je nasledil 23-letni Urban Ferenčak, ki je bil edini kandidat za ta položaj. Ferenčak se je z zvezo dogovoril za sodelovanje do konca olimpijske sezone 2016, z možnostjo podaljšanja za naslednje olimpijsko obdobje.

Nekdanji slovenski kolesar je v tej sezoni končal kariero in se pridružil Unior Tools Teamu, kjer je tehnični trener in »desna roka« Tanje Žakelj. Na zadnjih olimpijskih igrah v Londonu 2012 je bil del reprezentance, Žakljevi in Blaži Klemenčič je že takrat pomagal kot tehnični trener pri spoznavanju proge in iskanju najboljših linij za dirko.

V letu 2014 je kot trener pomagal najboljši srbski tekmovalki Jovani Crnogorac pri turški ekipi Salcano, v letu 2015 pa je že bil del strokovnega dela slovenske reprezentance na evropskem in svetovnem prvenstvu, oktobra je bil z Žakljevo na progi olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Ferenčak je sicer največ dirk kot tekmovalec odvozil v olimpijskem krosu, v zadnjih sezonah tudi v krosu na izpadanje, preizkusil se je tudi na cestnem kolesu.

Odbor za gorsko kolesarstvo je ob tem opravil še nadomestne volitve za enega člana. V odboru bo namesto Nine Homovec, ki je pred časom podala pisno odstopno izjavo, sedel Igor Mlakar iz MBK Črni vrh.