Lance Thoru že pred tremi leti: Fant, vsi smo to počeli!

V avtobiografiji Thora Hushovda najbolj odmeva zapis, da mu je Lance Armstrong že maja 2011 priznal zlorabo dopinga.

Objavljeno
16. oktober 2014 15.30
*ap* CYCLING TOUR DE FRANCE
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Oslo - Le malo po tem, ko je obelodanil konec športne poti, je nekdanji norveški kolesar Thor Hushovd izdal avtobiografijo s preprostim naslovom »Thor«, ki je na knjižne police zašla danes, v njej pa je kar nekaj vsebin, ki utegnejo dvigniti precej prahu med športno javnostjo. Svetovni prvak na cestni dirki izpred štirih let bo zagotovo sprožil plaz odzivov, najbolj z navedbo, da mu je padli kolesarski bog Lance Armstrong že maja leta 2011 v klepetu priznal uporabo dopinga z besedami: »Fant, vsi smo to počeli.«

Hushovda je slišano osupnilo. »Nisem mogel verjeti svojim ušesom: odkrito mi je priznal zlorabo dopinga! Kar sam je potrdil, na kar je kolesarski svet opozarjal že dalj časa. Obtožbe na njegov račun so me presenetile, a dobil sem občutek, da se njemu pravzaprav ne zdijo nič posebnega. Hotel sem mu odvrniti, da ni prav, da si toliko kolesarjev pomaga na nedovoljen način, a sem bil tako osupel, da nisem rekel ničesar,« je pojasnil Norvežan.

Njegovo priznanje je že razburilo kolesarsko javnost, norveška protidopinška komisija mu tako očita sodelovanje pri dolgotrajnem prikrivanju resnice, namesto da bi informacije posredoval pristojnim organizacijam.