Le BMX bo pustila pri miru

Svetovna prvakinja v cestnem kolesarstvu Francozinja Pauline Ferrand-Prevot v Rio z gorskim in cestnim kolesom.

Objavljeno
02. oktober 2014 11.18
Š. Ro., šport
Š. Ro., šport
Ponferrada – Pauline Ferrand-Prevot je z osvojitvijo zlate kolajne na cestni dirki na svetovnem prvenstvu presenetila marsikoga, tudi sebe, toda njeno ime, kljub le 22 letom, v kolesarskih krogih ni neznanka. Predvsem zato, ker zmaguje tako na cestnih dirkah, v gorskem kolesarstvu in tudi ciklokrosu. In v vseh treh bo vztrajala še naprej.

Pred prvenstvom je bila Francozinja sicer med favoritinjami, toda pred dirko je upe na zlato kolajno skoraj že opustila, saj je na ekipnem kronometru grdo padla in ves teden celila rane. Tudi tekmice so jo nekako že odpisale, ko ni prevzela glavne vloge na ključnem vzponu, ki naj bi bil sicer njena najboljša priložnost za napad in pobeg. Pa vendar se je izšlo, in to v tesnem ciljnem šprintu. » Zares nisem pričakovala, da bom končala v ospredju, glede na to, da me je cel teden vse bolelo. Na zadnjem vzponu sem želela potegniti, a ni šlo, nisem jim mogla slediti. Že sem mislila, da ne morem več na zmagovalni oder. Toda očitno so se štiri dekleta pred menoj ustavila. Imela sem srečo, da sem lahko sledila nemški ekipi, ki me je potegnila do cilja,« je opisovala zaključek dirke, v katerem je le za kakšen centimeter po fotofinišu prehitela Nemko Liso Brennauer. Slednji se je naposled tudi zahvalila za zmago. »Morda res nisem bila najmočnejša, a pametno sem razporedila moči in se potrudila, ko je bilo najbolj treba.«

Tako je končno ugnala tudi Nizozemko Marianne Vos, trikratno svetovno prvakinjo in prvo kandidatko za zlato, ki jo je doslej redno gledala v hrbet. Tik za njo je končala tudi na letošnjem ženskem Giru, 27-letna Nizozemka pa je na dirki za SP v cilj prišla šele 10. »Mislim, da ni bila nič slabša, le vse smo si jo zelo želele premagati. Od nje sem se v zadnjih treh letih ogromno naučila. No, ne morem reči, da je ta zmaga tudi njena, toda prepričana sem, da je vesela zame,« je povedala leta 2010 mladinska svetovna prvakinja na cestni dirki in v zadnjih treh letih francoska prvakinja v kronometru, ki odločno stopa po poti pet let starejše tekmice.

Njen uspeh ima toliko večjo težo, ker ji je doslej uspevalo hkrati zmagovati tudi na gorskem kolesu v olimpijskem krosu, kjer je bila vedno nevarna tekmica Tanje Žakelj in Blaže Klemenčič. Letos je postala evropska prvakinja med mlajšimi članicami in zmagala na dveh dirkah svetovnega pokala, je pa tudi državna prvakinja v ciklokrosu, ki ga jemlje kot dobro pripravo na sezono. Z osvojitvijo prestižnega naslova se njeni načrti in ambicije niso spremenili, še naprej bo vztrajala v dveh različnih disciplinah. »Ugaja mi, da tekmujem tako na gorskem kot na cestnem kolesu. Ne želim izbirati in se osredotočiti le na eno disciplino, še naprej želim tekmovati v obeh,« je dejala svetlolaska iz Reimsa, ki se je v tej sezoni še posebej trudila, da je povsod dosegala vrhunske rezultate. Francoski kolesarski zvezi je želela dokazati, da se je sposobna tudi za OI v Riu pripraviti na »dvojni program«. »Če dobro izbiraš dirke, je vse mogoče. Toda ne skrbite, kakšnih drugih disciplin, recimo BMX, se gotovo ne bom lotila, dovolj jih imam,« je še povedala Ferrand-Prevotova. Na OI je sicer nastopila že v Londonu in bila z 20 leti najmlajša udeleženka cestne dirke, s svojo zmogljivostjo in ambicijami je jasen dokaz, koliko rezerv še ponuja žensko kolesarstvo.