Lepo vreme Franji obeta rekordne številke

36. Maraton Franja: Slovenski kolesarski praznik se začenja z državnim prvenstvom v kronometru.

Objavljeno
08. junij 2017 23.49
Aleš Čerin in Jože Mermal na tiskovni koferenci,Ljubljana Slovenija 16.05.2017 [Portret]
Nejc Grilc
Nejc Grilc

Ljubljana – V glavno mesto se še 36. vrača kolesarski dogodek leta. Maraton Franja bo od danes do nedelje slovenske ceste napolnil s kolesarji, organizatorjem pa gre na roke tudi vreme. Število prijavljenih kolesarjev je bilo že dan pred začetkom praznika vzpodbudno.

Vrhunec sezone večine rekreativnih kolesarjev je pred vrati. Franja se bo vnovič začela z bojem najboljših kronometristov za majice državnih prvakov, drugi bodo na svoj račun prišli v soboto in nedeljo. Vodja maratona Gorazd Penko je bil s pripravami zelo zadovoljen: »Ta čas imamo prijavljenih okrog šest tisoč kolesarjev in glede na lepo vremensko napoved lahko povsem realno pričakujemo 7000 udeležencev, kar je za naše razmere zelo lepa številka. Navdušuje nas zanimanje za sobotni družinski maraton, ki postaja nepogrešljiv del Franje,« je včeraj povedal Penko.

Rekreativnim kolesarjem je vse bolj zanimiv tudi kronometer do Domžal in nazaj. Letos bo na štartu kar sto kolesarjev več kot lani in čeprav jim zanimanje godi, Penko opozarja na velik organizacijski zalogaj takšne tekme. »Štartni interval smo precej skrajšali, da bomo dirko sploh spravili pod streho do konca cestne zapore. V prihodnje bo potrebno razmisliti, kako kronometer še razširiti, saj očitno prerašča okvire.« Pri udeležbi najboljših slovenskih kolesarjev sreče niso imeli: »Slovenija ima le dva prava kronometrista, Primož Roglič se pripravlja na Tour, Jan Tratnik pa dirka na Slovaškem. Lahko smo veseli, da bo dirkal vsaj Jan Polanc, od ostalih pa težko pričakujemo, da bi prišli v Ljubljano,« se zaveda Penko.

Tik pred zdajci je zaradi utrujenosti udeležbo odpovedal še kolesar Bahrain Meride David Per, ki bi se boril za vrh, a je pogled raje usmeril proti bližajoči se dirki po Sloveniji. Marko Pavlič se prav tako pripravlja na slovenski Tour, a kronometra ni želel izpustiti. »Opravil sem le nekaj treningov na kolesu za kronometer, zato ne pričakujem preveč, bo pa dober trening za dirko po Sloveniji. Odlično bi bilo, če bi se mi izšlo za prvo peterico,« je cilje razkril Pavlič. Adut novomeške Adrie Jon Božič o rezultatskih ciljih ni želel govoriti, a od kronometra veliko pričakuje: »Letos sem zelo zadovoljen, ker v zadnjem mesecu nismo veliko dirkali in sem se lahko povsem posvetil pripravam za vožnjo na čas. Forma je dobra, bomo videli, kam me bodo jutri ponesle noge.«

V ženski konkurenci bodo ob domači ekipi BTC City Ljubljana na štartu še reprezentantke Norveške, ki so bile na štartu slovenskega kronometra že lani, prihajajo pa tudi kolesarke Astane, britanske WNT Procycling in seveda vseh slovenskih ekip. Organizacijska ekipa na čelu s Penkom se je za prihod dogovorila tudi z nosilko srebrne kolajne s kronometra v Riu Olgo Zabelinsko, a ji je prihod v Slovenijo preprečil padec na dirki po Kitajski, kjer si je zlomila roko. Močna konkurenca in kolesarski boji do večernih ur bodo izvrstna kulisa za začetek nove, že 36. izvedbe maratona Franje.