Luka Pibernik drugič državni prvak

Mladi kolesar Lampreja je imel na cestni dirki za DP v Mirni Peči v finišu močnejše noge od Kristjana Fajta.

Objavljeno
28. junij 2015 21.31
Šport
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Mirna Peč - Državni prvak v cestni dirki je drugič doslej - po letu 2013 - postal kolesar italijanskega Lampreja Luka Pibernik, ki je imel po 178,3 kilometra v zadnjih izdihljajih preizkušnje v Mirni Peči močnejše noge od Kristjana Fajta (Adria Mobil), s katerim sta bila v begu večji del dirke. Člani in mlajši člani so morali sicer opraviti 15 krogov, vsak je bil dolg 11,9 kilometra. Na Dolenjskem se je zbrala celotna domača elita z izjemo petega kolesarja sveta in zmagovalca preizkušnje po Švici Simona Špilaka.

Športni privrženci pa so lahko spremljali etapnega zmagovalca z letošnjega Gira Jana Polanca, enega boljših svetovnih šprinterjev Luko Mezgeca, nekdanjega svetovnega prvaka med mladinci in mlajšimi člani Mateja Mohoriča, pa Janija Brajkoviča, Boruta Božiča, Grego Boleta, Kristjana Korena ..., zvezdnikom pa so se postavili po robu člani Adrie Mobila na čelu z zmagovalcem letošnje slovenske pentlje Primožem Rogličem. Ostra konkurenca, kakršne na državnih prvenstvih doslej bržkone še ni bilo, je obetala pravi spektakel.

Kmalu po štartu se je pobega lotila peterica, iz katere sta najdlje vztrajala Fajt in Pibernik. Po dveh urah in pol dirkanja se je v lov najprej zagnal Mohorič, nato še Božič in državni prvak v vožnji na čas Jan Tratnik, pa tudi Bole, a je prvi iz te četverice odpadel. Vse do konca sta na čelu vztrajala Pibernik in Fajt, ki sta v zadnjem krogu poskušala pobegniti, a neuspešno, na koncu je imel Luka več moči v nogah.

»Proga je bila res težka, odločili smo se, da takoj napadem. Cel dan je šlo, kolikor je šlo. Vesel sem, da smo prišli do konca, saj je bilo tudi malo krize. Ko so se zasledovalci spustili na minuto zaostanka, sem dal vse od sebe in naskok spet povečal na minuto in pol. Tedaj so očitno obupali. Zadnja dva kroga sem taktiziral, posrečilo se mi je,« je vtise strnil 21-letni Pibernik, ki je bil, še kot član Radenske, na tej dirki tudi že tretji leta 2012.

Batageljeva šestič zapovrstjo

Med dekleti se je z naslovom članske državne prvakinje okitila Polona Batagelj (BTC City Ljubljana), ki je s konkurenco opravila še šestič zapovrstjo. Zanjo je bila 71,4 kilometra dolga cestna preizkušnja generalka pred žensko različico italijanske pentlje, Girom Roso, ki se v Ljubljani začenja v petek. Med starejšimi mladinkami je bila najhitrejša njena klubska kolegica Katja Jeretina, med starejšimi mladinci Tilen Finkšt (Radenska), med mlajšimi mladinci pa Nik Čemažar (Sava Kranj). Majico prvaka med mlajšimi člani je osvojil David Per iz Adrie Mobila.