Martin na kronometer po rekord

Na kronometru kolesarskega SP zmago napada predvsem Tony Martin, od Slovencev na štartu Kristjan Koren in Matej Mohorič.

Objavljeno
23. september 2014 21.16
Dirka po Sloveniji Kristjan Koren in Matej Mohorič Ljubljana 19.6.2014
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Ponferrada - Na svetovnem kolesarskem prvenstvu je sreda rezervirana za moški kronometer, kjer bodo vse oči uprte v Tonyja Martina. Nemec ima namreč zgodovinsko priložnost, da kot prvi kolesar kronometer dobi na štirih svetovnih prvenstvih zapored. Slovenski dres bosta na 47,1 kilometra dolgi progi nosila Kristjan Koren in Matej Mohorič.

29-letni Martin je s tremi zaporednimi zmagami zaenkrat izenačen z Avstralcem Michaelom Rogersom, zmago več pa ima Švicar Fabian Cancellara, ki je naslov svetovnega prvaka slavil štirikrat (2006, 2007, 2009 in 2010), a mu to ni uspelo zaporedoma. Leta 2008 Cancellara na prvenstvu ni nastopil.

Švicarja na kronometru tudi letos ne bo, zato ima Martin na španskih cestah enega tekmeca manj. »Nisem stoodstoten, a vseeno dovolj dobro pripravljen, da lahko razmišljam o najvišjih mestih. (Bradley )Wiggins bo prav gotovo nevaren tekmec, a ni nujno, da tudi najnevarnejši. Na startu bo še nekaj kakovostnih kolesarjev,« je pred zanj morda zgodovinsko dirko govoril nemški kolesar Quick Stepa.

Slovenska predstavnika, vsaj po lastnih besedah, vrha na kronometru v Ponferradi ne napadata. »Vso sezono dirkam s to konkurenco, tako da dobro vem, kakšne tekmece bom imel. Lahko rečem, da bom zadovoljen, če se uvrstim v prvo polovico nastopajočih,« kakšne blesteče uvrstitve ne napoveduje Matej Mohorič. Njegov reprezentančni kolega Kristjan Koren pa z morebitnimi napovedmi želi počakati do jutri: »Ne vem, kaj lahko pričakujem. Videl sem startno listo, na njej so odlični kolesarji, tako, da ne morem reči niti tega, s čim bi bil zadovoljen. Več bom lahko povedal jutri. Je pa povsem jasno, da bo potrebna tudi dobra taktika, dobra porazdelitev moči.«