Med kolesarsko elito ena ekipa več

Na dirkah svetovne serije v prihodnji sezoni tudi južnoafriško moštvo Dimension Data z Markom Cavendishem.

Objavljeno
25. november 2015 18.40
afp+CYCLING-GBR-TOUR
J. P.
J. P.

Zürich - V primerjavi z letošnjo sezono kolesarske svetovne serije, v kateri je sodelovalo 17 ekip, bo prihodnja močnejša še za eno moštvo. Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je namreč potrdila licence vsem dosedanjim kolektivom, po novem pa med elito sprejela še južnoafriško Dimension Dato, ki je doslej nosila ime MTN-Qhubeka. Ta je zaprosila zgolj za prokontinentalno licenco, ko pa je podpisala pogodbo z britanskim asom Markom Cavendishem in pridobila še nekaj novih sponzorjev, so ambicije narasle in je - po posvetu s predstavniki UCI - storila še korak naprej.

»Neverjetno! Zadovoljen sem predvsem zaradi tekmovalcev in naših podpornikov, ki so s tem dobili dodatno motivacijo, to pa je tudi nagrada za naše dosedanje delo,« je pojasnil moštveni direktor Doug Ryder in dodal, da bodo registrirali tudi kontinentalno zasedbo, v kateri se bodo brusili mladi domači kolesarji. Sicer sta poleg Cavendisha za Dimension Dato podpisala tudi njegova nekdanja pomočnika pri Skyu, Avstralec Mark Renshaw in Avstrijec Bernhard Eisel, novi obrazi so še Avstralca Cameron Meyer in Nathan Haas, Španec Omar Fraile Matarranz in Belorus Konstantin Sivcov. Od dosedanjih članov, ki so podaljšali pogodbo, velja izpostaviti Norvežana Edvalda Boassona Hagna, Nizozemca Thea Bosa, Američana Tylerja Farrarja in Britanca Stephena Cummingsa.

Ekipe z licenco ProTour za prihajajočo sezono so Astana, BMC, Cannondale (Kristjan Koren), Dimension Data, Etixx-QuickStep, FDJ, IAM, Lampre-Merida (Marko Kump, Matej Mohorič, Luka Pibernik, Jan Polanc), Lotto-Soudal, Movistar, Orica-GreenEdge (Luka Mezgec), Giant-Alpecin, Katjuša (Simon Špilak), Lotto NL-Jumbo (Primož Roglič), Sky, Tinkoff in Trek.