Mezgec v zadnji etapi ob zmago po točkah

Junak kolesarske dirke po Pekingu je postal Belgijec Philippe Gilbert, v razvrstitvi po točkah najboljši Američan Tyler Farrar.

Objavljeno
14. oktober 2014 15.34
CYCLING-CHN
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Peking - Slovenski kolesar Luka Mezgec, član moštva Giant-Shimano, je bil vse do današnje zadnje etape dirke po Pekingu na 117 kilometrov dolgi trasi med Trgom nebeškega miru in Ptičjim gnezdom v igri za končno zmago v razvrstitvi po osvojenih točkah, ki pa mu jo je naposled izpred nosa izmaknil Tyler Farrar (Garmin-Sharp), sicer zmagovalec tretje etape. Američan je bil naposled boljši zgolj za točko (45:44), zasledovalci so zaostali precej več. Tyler je danes osvojil novih 12 točk, kar ga je pomaknilo mimo Gorenjca, ki jih je vknjižil še deset.

Zadnjo etapo je sicer v ciljnem šprintu dobil Italijan Sacha Modolo (Lampre-Merida), na zmagovalni oder sta stopila še Novozelandčan Gregory Henderson (Lotto-Belisol) in Norvežan Edvald Boasson Hagen (Sky), Mezgec je v času zmagovalca ciljno črto prečkal kot šesti, drugi slovenski predstavnik Jan Polanc (Lampre-Merida) pa je zasedel 72. mesto.

Skupne zmage se je veselil Belgijec Philippe Gilbert (BMC), ki je zadržal tri sekunde naskoka pred najhitrejšim včeraj, Garminovim Ircem Danielom Martinom, tretje mesto je z devetsekundno zalogo zasedel Kolumbijec Johan Esteban Chaves Rubio (Orica-GreenEdge). Mezgec, ki je ugodno izhodišče pokvaril v četrti etapi, ki jo je končal v ozadju, je v končni razvrstitvi zasedel 70. mesto (+ 18:56), Polanc pa je bil štiri mesta slabši (+ 20:03).