Mohorič po novem spet med mlajšimi člani

Slovenski kolesar Matej Mohorič bo na svetovnem prvenstvu leta 2016 po novih pravilih spet lahko kolesaril med mlajšimi člani.

Objavljeno
28. december 2015 14.02
Matej Mohorič na predstavitvi dirke po Sloveniji. Ljubljana 17. april 2014.
G. L., STA
G. L., STA
Montreux - Slovenski kolesar Matej Mohorič bo lahko po spremembah v pravilniku Mednarodne kolesarske zveze (UCI) na svetovnem prvenstvu za mlajše člane prihodnje leto spet nastopil. Pogodba z ekipo iz svetovne serije po novem ni več ovira. Pri UCI so sprejeli še eno novost, in sicer bodo bodo vpeljali sistem, kakršnega imajo v tenisu in bodo vsak ponedeljek osveževali lestvico kolesarjev.

Prvič bo objavljena 11. januarja, upoštevalo pa se bo zadnjih 52 tednov. Na njej pa bodo zabeleženi vsi kolesarji.

Tekmovalci bodo točke zbirali na vseh dirkah, tudi na kontinentalnih preizkušnjah, državnih prvenstvih, olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih. Pomembna novost je, da bo lahko član ekipe iz svetovne serije zbiral točke za kontinentalno lestvico.

Točkovne nagrade so naslednje: skupno prvo mesto na dirki po Franciji prinaša 1000 točk, zmagovalec dirke po Italiji ali Španiji jih bo dobil 850. Etapna zmaga na Touru bo kolesarjem prinesla 120 točk, 20 manj jih bo na voljo za etapnega zmagovalca Gira ali Vuelte. Zmaga je najmočnejših dirkah svetovne serije, denimo Pariz-Nica ali klasike so vredne 500 točk, vse ostale preizkušnje iz svetovne serije pa 400. Olimpijski oziroma svetovni prvak v cestni dirki bo dobil 600 točk, najboljši v vožnji na čas pa 350.

Druga novost se tiče svetovnih prvenstev za kolesarje do 23 let. Do zdaj je veljalo, da kolesarji do 23 let, ki imajo podpisano pogodbo z ekipami iz svetovne serije, ne smejo tekmovati med mlajšimi člani. Po novem bo to mogoče, a le, če na zadnjem prvenstvu niso tekmovali v članski konkurenci.

Tako bi lahko na SP 2016 v Katarju slovenski dres med mlajšimi člani spet oblekel svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani leta 2012 oziroma 2013 Matej Mohorič , ki na letošnjem prvenstvu v ameriškem Richmondu ni bil med izbranci selektorja Gorazda Štanglja.