Motor Novomeščanov bo Štimulak

Kolesarsko svetovno prvenstvo: v ekipni vožnji bo cilj Adrie Mobila izboljšati lansko 20. mesto.

Objavljeno
21. september 2014 11.54
Na sliki Štimulak Klemen v Ljubljani, 13. junija 2013
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – V igri velikih na letošnjem kolesarskem SP v Španiji slovenski reprezentanti verjetno ne bodo imeli pomembnejših vlog. To seveda ne pomeni, da nimajo ambicij. Možnosti imajo na cestnih dirkah, v vožnjah na kronometer žal ne. V ekipnih vožnjah bo za Adrio Mobil in BTC City Ljubljana uspeh že premagati boljše na svetovni lestvici.

Cilj Novomeščanov je izboljšati 20. mesto z lanskega prvenstva v Firencah. Trener Boštjan Mervar ima letos na voljo najboljše može na čelu s Klemnom Štimulakom, ki je gonilna sila ekipne preizkušnje. Njegov prvi pomočnik na ravninskih delih, na katerih je ritem najvišji, uigranost pa najpomembnejša, bo hrvaški specialist Bruno Malnar. Na hribovskih delih 57 kilometrov dolge »ure resnice« bosta v ospredju Primož Roglič in Radoslav Rogina, ki pa ima nekaj težav s prehladom. »Proga je težja kakor v Firencah in lažja kakor v Valkenburgu na Nizozemskem. Za nas je zelo dobra. Prvih deset kilometrov je zelo hitrih. Tam bo treba uskladiti ritem. Naša želja je izboljšati 20. mesto, kar bo sicer zelo težko, saj imajo konkurenčna moštva več izkušenj. Še zlasti tista, ki nastopajo v WorldTouru,« je Mervar napovedal tretji nastop na SP. Glavni favoriti so belgijska Omega-Quick Step (Boonen, T. Martin, Terpstra), ki sicer brani naslov prvaka, avstralska Orica (Tuft, Durbridge), ameriški BMC (Van Garderen, Quinzato) in britanski Sky (Wiggins). V ekipi Cannondala bo nastopil Kristjan Koren.

Za žensko ekipo Gorazda Penka bo uspeh vsaka uvrstitev, boljša od 14. mesta. Toliko je namreč prijavljenih ženskih ekip. Ljubljančanke so si nastop na SP zagotovile s 17. mestom na svetovni lestvici. »V Ponferrado smo prišli brez dneva treninga, z le enim testom na dirki na Švedskem. Prvič smo pravzaprav vadili na preizkusu proge. Med prijavljenimi ekipami smo najslabši na svetovni lestvici, kar pa ne pomeni, da bomo tudi na SP,« je razmišljal vodja ženske reprezentance Penko.

Proga je hitra in prava za ljubljanske kolesarke. Na 36,5 km dolgi preizkušnji bosta ritem šesterice narekovali Poljakinja Eugenia Bujak in Avstrijka Martina Ritter. Po moči tretja je Polona Batagelj, četrta pa Urša Pintar. Za Hrvatico Mio Radotić Penko meni, da je po tako naporni prvi sezoni v elitni konkurenci že preutrujena, Italijanka Elena Valentini pa nima izkušenj s posamičnim nastopom. Favoritinje v ženski konkurenci so branilke naslova, kolesarke ameriške ekipe Specialized-Lululemon, ki so lani v Firencah prvič v ženski konkurenci presegle mejo 50 km/h.

Današnji spored in Slovenci: 10.00 – ekipna vožnja na kronometer za ženske; BTC City Ljubljana (Polona Batagelj, Urša Pintar, Mia Radotić, Eugenia Bujak, Elena Valentini, Martina Ritter), 14.00 – ekipna vožnja na kronometer za moške; Adria Mobil (Matej Mugerli, Kristjan Fajt, Primož Roglič, Klemen Štimulak, Radoslav Rogina in Bruno Maltar).