Najlepše darilo za rojstni dan

Simon Špilak: V Švici slavil največjo zmago v karieri.

Objavljeno
22. junij 2015 01.42
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Bern – Simon Špilak je na švicarskih vzponih enako doma kot v svoji prekmurski ravnici. Drugače si ne gre razlagati njegove šampionske predstave na dirkah Po Romandiji in Švici, kjer je slavil dve zmagi in bil trikrat drugi.

»Po številnih drugih in tretjih mestih sem končno prvi. Seveda je to moja največja zmaga v karieri,« je povedal po enajsti zmagi na dirkah pokala UCI Špilak, ki bo jutri slavil 29. rojstni dan. Prvo zmago v Romandiji je namreč dobil za zeleno mizo, potem ko so jo zaradi vpletenosti v doping odvzeli Špancu Alejandru Valverdeju.

Letošnje zmagoslavje na švicarskem touru je tisto, ki si ga je želel in se nanj v celoti osredotočil. Pravzaprav je bila po Touru, Giru in Vuelti ena izmed petih največjih enotedenskih dirk (skupaj s Kriterijem Dauphine, Po Romandiji, Tirreno–Adriatico in Pariz–Nica) njegov prvi cilj sezone. Zanj se je vrhunsko motiviral, predvsem pa osredotočil oziroma tempiral formo. Nobenega dvoma seveda ni, da je Špilakova zmaga na švicarskem touru, skupaj z Janija Brajkoviča na Kriteriju Dauphine leta 2010 največja v zgodovini slovenskega kolesarstva.

Špilak je v devetih etapah kolesaril preudarno z enim samim ciljem – pripraviti najboljše izhodišče za zaključno vožnjo na kronometer v Bernu. prvi vrhunec je bila seveda kraljevska etapa z vzponom na ledenik Rettenbach, kjer je bil tretji, in seveda sijajna vožnja na čas na 38,4 km dolgi progi.

V Söldnu je z nekaj zaporednimi napadi skrojil razplet, v katerem sta ga prehitela Francoz Thibout Pinot in Italijan Domenico Pozzovivo. Prekmurcu v dresu Katjuše je bilo jasno, da je bil neučakan in je prehitro napadel, sicer bi zmagal. A je naredil dobro delo.

Da ga bo v »uri resnice« prehitel Nizozemec Tom Dumoulin, je bilo pričakovano, povsem nepričakovano pa, da je ugnal velemojstra »ure resnice« Fabiana Cancellaro in njegovega italijanskega oprodo na največjih tekmovanjih Adriana Malorija. Valovita trasa mu je zelo ustrezala. »Ogledal sem si jo takoj po koncu predzadnje etape. Ker mi je proga ustrezala, mi ni bilo težko trpeti. O rezultatu niti nisem razmišljal, ker sem se osredotočil na izvedbo,« je povedal o najboljši vožnji na kronometer v karieri Špilak.