Nebeškemu moštvu grozi izgon v dopinški pekel

Preiskovalna komisija britanskega parlamenta je največjo kolesarsko ekipo na svetu Sky še enkrat obtožila neetične prakse.

Objavljeno
05. marec 2018 23.28
Nejc Grilc
Nejc Grilc

Ljubljana – Še ena izjemna kolesarska zgodba se sesuva kot hišica iz kart. Po treh letih dela je posebna preiskovalna komisija britanskega parlamenta objavila poročilo, v katerem je moštvo Sky obtožila zlorabe terapevtskih izjem, ki so jim omogočile uporabo prepovedanih substanc. Dotaknili so se tudi zloglasnega primera »paketna ovojnica« Bradleyja Wigginsa iz leta 2011 in prvega britanskega zmagovalca Toura posredno obtožili dopinga. 

Britanski parlament je leta 2015 sestavil posebno preiskovalno komisijo, predsedoval ji je poslanec Damien Collins, ki je proučevala prepovedane prakse v britanskem športu. Po hekerskem napadu skupine Fancy Bear leto kasneje, ki je razkril uporabo terapevtskih izjem v ekipi Sky, so se osredotočili predvsem na britansko kolesarstvo in po treh letih objavili težko pričakovano poročilo s hudimi obtožbami na račun Skya.

Zloraba terapevtskih izjem in kortikosteroidi

Osrednji del poročila se nanaša na zdravniške prakse v Skyu in sistemsko zlorabo terapevtskih izjem (TUE). Mednarodna protidopinška organizacija (WADA) s terapevtskimi izjemami omogoča športnikom, da pri zdravljenju kroničnih bolezni uporabljajo tudi sicer prepovedane substance. Sky je terapevtske izjeme pri kolesarjih uporabljal za zdravljenje težav z astmo, za kar so kolesarjem predpisovali močan kortikosteroid triamcinolon. Eden od stranskih učinkov triamcinolona je tudi pospešena presnova in posledično izguba kilogramov. Komisija v poročilu Sky obtožuje, da so težave z astmo prenapihnili in si jih v nekaterih primerih povsem izmislili, kolesarji pa so pred Tourom s pomočjo triamcinolona izgubili kilograme, a ohranili moč ter posledično izboljšali proizvedene vate na kilogram telesne teže. To razmerje je bistveno pri vožnji v klanec, kolesarji Skya pa so na ta način pridobili nepošteno prednost pred konkurenco na največji dirki sezone. Poročilo še razkriva, da kortikosteroidov ni uporabljal le Wiggins, temveč so si z njimi pomagali tudi drugi kolesarji, ki so bili v zmagovalni ekipi na dirki po Franciji leta 2012, kjer je Wiggins postal prvi Britanec z zmago na največji kolesarski dirki na svetu in je za ta dosežek prejel tudi viteški naziv.

Če bi Sky pri kolesarjih res želel le ublažiti težave z astmo, bi lahko po navedbah komisije uporabil celo paleto ravno tako učinkovitih zdravil. Dr. Brian Lipworth iz škotskega centra za preiskovanje težav z dihali je dejal, da je »uporaba kortikosteroidov za zdravljenje naravnost nora, saj obstajajo alternative, ki na človeško telo nimajo takšnih stranskih učinkov«. Dopinški skesanec David Millar, ki je med letoma 2004 in 2006 prestajal kazen zaradi zlorabe triamcinolona, je takole opisal njegove učinke: »Učinki so tako močni, da ga lahko uporabiš le enkrat ali dvakrat na sezono, saj telo kasneje plača davek. Ko sem ga uporabljal, sem izgledal kot stroj, moje noge so bile zemljevid žil in mišic, shujšal sem, a pri tem nisem izgubljal moči. V vseh pogledih sem bil boljši kolesar.«

Uspehi Skyja in britanske reprezentance od ustanovitve superekipe leta 2010. Foto: Delova infografika

»Paketna ovojnica« in Bradley Wiggins

Britanska protidopinška agencija (UKAD) je preiskovala sumljivo pošiljko, ki jo je na kriteriju Dauphine 2011 dobil Bradley Wiggins, v njej pa naj bi bil prav triamcinolon. V poročilu niso mogli ugotoviti točne vsebine paketne ovojnice, saj naj bi vsi podatki o zdravilih, ki so jih prejemali kolesarji v Skyu, izginili skupaj s skrivnostno ukradenim računalnikom klubskega zdravnika dr. Freemana. Ta ni želel pričati pred Ukadom in pred parlamentarno komisijo, ki je izsledke Ukada potrdila in šla še korak dlje. Razkrili so, da so prejeli informacije od anonimnega vira, ki je zasedal visok položaj v Skyu, da je v pošiljki res bil triamcinolon, Wiggins pa naj bi ga prejel po koncu zadnje etape Dauphineja 12. junija 2011. Če navedbe komisije držijo, je Wiggins storil dopinški prekršek, saj je ekipa res zaprosila za terapevtsko izjemno že 30. maja isto leto, a je bila ta potrjena šele 26. junija, zato Wiggins triamcinolona ne bi smel uporabljati.

Komisija v zaključku ugotavlja, da se je Sky močno oddaljil od agende 100-odstotno čistega delovanja, na kateri je bila ekipa osnovana. Izpostavljajo, da je zloraba terapevtskih izjem »neetična in izkorišča luknje v sistemu za nepošteno prednost pred tekmeci«. Ob tem so alfo in omego ekipe Davida Brailsforda, s katerim so povezani vsi uspehi Skya in britanske reprezentance (British Cycling), pozvali, da naj kot vodja moštva prevzame odgovornost za sporne prakse in izgubljene zdravniške podatke, brez katerih afera »paketna ovojnica« bržkone nikoli ne bo dobila epiloga.

»Oblika dodatnega pritiska na Sky«

Selektor slovenske reprezentance do 23 let Martin Hvastija je mnenja, da takšna komisija ni pristojna za preiskovanje kolesarske ekipe: »Sky, takšen kot je, ni odgovoren oblastem, gre za obliko dodatnega pritiska na ekipo. Brailsford je britansko kolesarstvo postavil na noge, ne vem, če bi njegov odhod stvari spremenil na bolje. Očitno so pritiski takšni, da se bodo rezi morali zgoditi in bo bržkone Brailsford moral iti, Sky pa nikoli več ne bo takšen, kot je bil.« Hvastiji prikimavajo tudi tuji mediji, prevlada Skya na Touru gre Francozom zelo v nos, zato so ne glede na vse sporne prakse iz njih želeli narediti grešnega kozla in jih odstraniti iz igre.

Nad britansko superekipo, v kateri delajo tudi slovenski mehaniki in maserji, se v teh dneh zgrinjajo črni oblaki. Pesti jih tudi preiskava Chrisa Frooma zaradi domnevnega dopinškega prekrška, za nameček je ob nedavnem Disneyjevem prevzemu medijskega imperija Skya veliko vpliva izgubil tudi glavni zagovornik sponzorstva ekipe James Murdoch. Zdi se, da so nesporni številki ena na kolesarskem prizorišču šteti dnevi.