Obeta se kolesarska protidopinška komisija

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je napovedala oblikovanje neodvisnega protidopinškega razsodišča.

Objavljeno
26. september 2014 12.45
CYCLING-ESP-TOUR
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Ponferrada - Ob robu kolesarskega svetovnega prvenstva v Španiji je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) napovedala oblikovanje protidopinškega razsodišča, ki bo kot neodvisno protidopinško telo odločalo o kršitvah pravil in zlorabah prepovedanih poživil ter o kaznih. Ob tem se bodo zmanjšale pristojnosti nacionalnih kolesarskih zvez.

»Z namenom še izboljšati delovanje protidopinškega procesa smo se odločili za oblikovanje tribunala, ki bo namesto nacionalnih zvez obravnaval primere mednarodnih športnikov. S tem bomo zagotovili enotnost in doslednost v sprejetih odločitvah, s prenosom odločanja na neodvisno telo pa se bo v veliki meri zmanjšalo tudi število obravnav na mednarodnem športnem razsodišču Cas,« so v izjavi za javnost zapisali pri UCI, kjer so prek štirinajstčlanskega upravnega odbora spremembe napovedali po spornih odločitvah južnoafriške in češke organizacije, ki sta dopinška grešnika Daryla Impeyja in Romana Kreuzigerja oprostili vseh obtožb.

Doslej so o kaznih dopingiranih kolesarjev pogosto odločale le nacionalne zveze, ki so kolesarje nemalokrat oprostile, kar je vodilo v pritožbe na razsodišče v Lozani s strani UCI, ki so skušali oprostilne sodbe izpodbijati. Z ustanovitvijo kolesarskega tribunala bi se temu izognili, saj bi se odločitve o sankcijah po kršitvah pravil z nacionalnih zvez prenesle na protidopinško razsodišče.

Primer Kreuzigerja znotraj Mednarodne kolesarske zveze še vedno dviguje veliko prahu, saj pri krovni kolesarski organizaciji še vedno preučujejo možnosti za vložitev pritožbe na razsodišče glede odločitve domačega olimpijskega komiteja, ki je češkega kolesarja oprostil obtožb o nenormalnih odstopanjih v biološkem potnem listu.

Predlagano kolesarsko razsodišče bo po načrtih začelo delovati prihodnje leto.