Oče in sin Penko zadovoljna

V ženski dirki je bila Špela Kern dobre pol ure v središču kolesarskega sveta.

Objavljeno
28. september 2014 04.06
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Ponferrada – Sobota je bila na kolesarskem SP v Španiji v slovenski reprezentanci v znamenju Penkov – sina Izidorja, ki je v mladinski konkurenci zasedel šesto mesto, in očeta Gorazda, ki je kot selektor vodil žensko reprezentanco.

Oba sta dosegla tisto, kar sta si želela. Mladi Penko se je s šestim mestom po komaj treh letih treninga »izstrelil« med najboljše mladince sveta in presenetil očeta, ki pa je bil zelo zadovoljen z napredkom ženske reprezentance, predvsem pa nastopom 24-letne Špele Kern. Kolesarka iz Vikrč pri Medvodah je bila dobre pol ure v središču kolesarskega sveta. Bila je namreč v samostojnem pobegu pred glavnino ženskega pelotona. Toliko Slovenije na televizijskih ekranih na svetovnih prvenstvih še ni bilo. »Takšne priložnosti še nisem imela. Ker sem se počutila zelo dobro, sem jo izkoristila. V zadnjem krogu nisem imela več moči, a sem zelo zadovoljna,« je povedala Kernova, ki trenira komaj dve leti.

Stari Penko mladega seveda ni spremljal, tudi sicer pa zavoljo dela z žensko ekipo BTC City Ljubljana zelo malo sledi mladinskemu kolesarstvu. »Nisem si mislil, da bo Izidor tako dober, ker šele prvo leto resno trenira. Da je nadarjen, vem. Zdaj je tudi sam dobil potrdilo, zagotovo pa ga čaka še veliko dela, ker ima na vseh ravneh kolesarskega športa še veliko možnosti za napredek,« je oče z »razdalje« ženskega selektorja ocenil nastop sina, ki je sicer član kluba, v katerem je direktor. Zgodba Penkov je sicer zelo zanimiva, saj je vsa družina prežeta s kolesarstvom.

Izidor Penko je zelo zanimiv najstnik, ki se je kolesarstvu posvetil potem, ko je treniral tek na dolge proge in alpsko smučanje. V Ponferradi je pokazal nekatere vrline prekaljenih kolesarjev. Niti v enem trenutku ga niso izdali živci, čeprav je bila preizkušnja z mnogimi telesno močnejšimi in veliko bolj natreniranimi tekmeci zelo zahtevna. Peterica pred njim na čelu s svetovnim prvakom, Nemcem Jonasom Bokelohom, je bila očitno bolj sveža.

Dirkanje v mladinski konkurenci je Izidor Penko z nastopom na SP zaključil. Pravi, da je bila to zadnja stopnja prvega dela razvoja. »Šesto mesto na SP mi je dokaz, da sem lahko uspešen v tem športu, predvsem pa motivacija. Kolesarstvo ostaja seveda moja prva izbira, v prihodnjih letih pa bom videl, ali bom v njem tudi ostal,« je povedal 18-letni dijak Aškerčeve gimnazije iz Ljubljane.

Vossova brez kolajne

V ženski konkurenci je prva favoritka in branilka naslova Marianne Voss ostala brez kolajne. Nizozemka je po padcu sicer ujela glavnino, na koncu pa je prehitro začela šprint, v katerem je v velikem slogu zmagala Francozinja Pauline Ferrand-Prevot. Slovenki Polona Batagelj in Špela Kern sta prikolesarili v cilj 45. in 46., medtem ko je Urša Pintar zaradi padca odstopila.