Od šestih naslovov v zadnjih letih mladim Avstralcem kar štirje

Na kolesarskem SP v Ponferradi mlada Slovenca Katja Jeretina in David Per v spodnjem delu razpredelnice.

Objavljeno
23. september 2014 01.36
V. D., šport
V. D., šport
Ponferrada – V vožnjah na kronometer zadnja leta v mlajših konkurencah prevlado prevzemajo Avstralci in Avstralke. Dvojno zmagoslavje v tekmovanju mladink in mlajših članov do 23 leta zato ni presenečenje. Lahko bi rekli, da je logično nadaljevanje tistega, kar je pred dobrima dvema desetletjema začel Cadel Evans in pred desetletjem nadaljeval trikratni šampion med profesionalci Michael Rogers.

Avstralci »uri resnice« posvečajo zagotovo največ pozornosti na svetu. Imajo vse, kar potrebujejo za vrhunski trening – od vrhunskih trenerjev in športnih inštitutov do dirkališč oziroma infrastrukture. V zadnjih šestih letih so mladi Avstralci na šestih prvenstvih osvojili kar štiri zlate kolajne, skupno pa osem. Letošnji prvak Campbell Flakemore je le nadaljeval tisto, kar so v minulih letih dosegali Jack Bobridge, Luke Dudbrige, ki je bil, denimo, tako kot naš Matej Mohorič prvak med mladinci in mlajšimi člani, in Damien Howson. Res pa je, da je bila njegova zmaga najbolj tesna v zgodovini prvenstev. Irca Ryana Mullena je prehitel za 48 stotink sekunde. Obenem je tudi obliž na lansko razočaranje v Firencah, kjer je osvojil četrto mesto.

Med mladinkami Avstralke zadnja leta niso tako »eksplodirale« kot fantje od »tam spodaj«. Letos sta Mancey Stewart in Anna-Leeza Hull osvojili dve kolajni, zlato in srebrno. Stewartova je naslov vrnila v Avstralijo po sedmih letih oziroma po Josephini Tomic, dolga leta najboljši kolesarki iz dežele plavanja, jadranja, tenisa, avstralskega nogometa in ragbija. Tako kot pri rojakih je bilo samostojno kolesarjenje najstnice Stewartove tehnično dovršeno. Zanimivo pa je, da oba letošnja svetovna prvaka prihajata s Tasmanije, kjer je zrasel tudi Richie Porte.

Premlada za konkurenco

Katja Jeretina in David Per sta premalo izkušena, da bi lahko od njiju pričakovali vrhunske dosežke. Zasedla sta 43. oziroma 47. mesto. Za Jeretino je bil nastop na tej ravni bolj ali manj pričakovan, medtem ko je Per kolesaril pod pričakovanji stroke. Deset let po zlati kolajni Janija Brajkoviča med mlajšimi člani ni dvoma, da je slovenska »ura resnice« odražala mačehovski odnos do najtežje kolesarske discipline. Za 19-letnega Pera, ki je bil tudi sicer najmlajši udeleženec SP, in 17-letno Jeretino je bilo prvo soočenje s svetovnim vrhom v novi konkurenci predvsem izkušnja za naprej. Premalo moči sta imela za prodornejši nastop. »Pri nas premalo časa posvečamo vožnjam na kronometer. Če bi želel biti bližje najboljšim, bi moral vaditi posamično vožnjo vsaj dva meseca. Zadnji mesec sem ves čas dirkal na cestnih dirkah, tako da v Španiji nisem imel možnosti za vidnejši rezultat,« je Novomeščan pojasnil zaostanek dobrih treh minut.

Brez Slovenk, a z mladincema

Danes bosta na SP dve preizkušnji v vožnji na kronometer. V konkurenci mladincev bosta nastopila Jon Božič (ob 10.36) in Izidor Penko (11.03). Vožnja na čas za ženske bo ob 14.30, a brez Slovenk. Favoritinje za zmago so Nizozemka Ellen van Dijk, Nemki Lisa Brennauer in Trixi Worrack, Ukrajinka Hana Solovej, Danka z novozelandskim potnim listom Linda Villumsen, Avstralka Katrin Garfoot ter američanki Carmen Small in Evelyn Stevens.

Med mladinci so na seznamu favoritov imena, kot so evropski prvak Kamna (Nem), Rikunov (Rus), Costa (ZDA), Ermenault (Fra), Storer (Avst), Gibson (VB), Palm (Bel in Blikra (Nor).