Paolini odvisen od uspavalnih tablet

Kokain mi je odprl oči, zavedel sem se, da sem odvisen pod uspavalnih tablet, je dejal italijanski kolesar Luca Paolini.

Objavljeno
27. december 2015 16.45
CYCLING-BELGIUM-GENT-WEVELGEM
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA
Milano - Italijanski kolesar Luca Paolini je prvič po letošnji dirki po Franciji, ko je bil 10. julija pozitiven na kokain, z mediji spregovoril o dopinškem škandalu. V pogovoru za italijanski časopis Gazzetta dello Sport je razkril, da je bil odvisen od uspavalnih tablet.

Paolini se je odločil poiskati pomoč, trenutno je na razstrupljanju, pozitiven test pa je bil zanj znak, da se mora spraviti v red. »Bil sem suženj uspavalnih tablet, to je žalostno. Hitro sem se zavedel, da pozitiven test ni bil slučaj. Izgubil sem športno podobo. Ne vem, ali bi vse to počel še enkrat. Kokain mi je odprl oči in zavedel sem se, da sem odvisen od uspavalnih tablet. Spet sem postal oseba, zahvaljujoč se kokainu. Vrnil sem se v življenje. Če je to cena, da se spet počutim kot človek, potem to sprejmem. Sprejmem tudi odgovornost, ne bom iskal izgovorov. To zgodbo govorim, ker nočem, da ljudje ponovijo moje napake,« pravi 38-letni kolesar.

Paolini je na dopinškem testu padel 10. julija med dirko po Franciji. Kokain je začel jemati pred desetimi leti, ko je umrl njegov brat. »Začelo se je z uspavalnimi tableti. Te so me zasvojile. Rabil sem dober počitek, da sem se soočal z vsemi telesnimi in miselnimi izzivi. Vse se je začelo leta 2004, ko je umrl moj brat. Največja težava je vsakdanje življenje. Težave so večje in manjše, moj šport je stresen. Vse to vpliva nate. Vse napake so me pripeljale do kokaina,« je nadaljeval Italijan.

Mednarodna kolesarska zveza je v začetku decembra sporočila, da bo primer Paolini predala protidopinškemu tribunalu, ki bo odločal, ali ga čaka prepoved nastopanja ali ne. Katjuša mu še ni zaprla vrat. Če ga bodo oprostili, potem mu je ruska ekipa pripravljena ponuditi še eno priložnost. »Ne vem, ali bom dobil priložnost, da si nadenem številko na hrbet. Toda dobil sem učno lekcijo: ne smem skrivati težav, moram prositi za pomoč,« je zaključil Paolini.