Pibernika je zavedel srebrni Avstralec Ewan

Kolesarsko SP: med mlajšimi člani zlato Norvežanu Svenu Eriku Byströmu. Luka Pibernik obtičal zaprt v ograji.

Objavljeno
27. september 2014 00.21
Luka Pibernik, članski državni prvak v cilju dirke v Gaberju pri Novem Mestu 23.junija, 2013.
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Ponferrada – Selektor reprezentance za mlajše člane Martin Hvastija ima zagotovo zelo prav, ko trdi, da bi bila podoba slovenske reprezentance mlajših članov v Ponferradi popolnoma drugačna, če bi nastopila Matej Mohorič in Jan Polanc. Glede na razplet bi se zagotovo lahko veselili kolajne.

Ko je Mohoričev naslednik, 22-letni Norvežan Sven Erik Byström, osvojil naslov prvaka, se je le nasmehnil, češ moje mesto je med profesionalci. Kolesa zgodovine se seveda ne da vrniti nazaj. Mohorič in Polanc sta šla za večjimi izzivi. Miselno in kolesarsko sta svojo kategorijo prerastla, kar je Polanc dokazal že lani, ko je prvič nastopil v eliti. Mohorič ta preskok dokazuje letos. Luka Pibernik bo šel letos po njunih stopinjah. Po koncu sezone v Radenski Rogu bo nadaljeval v Lampreju. V Ponferradi je bil blizu veliko večjega uspeha, kot ga je dosegel pred dvema letoma v Valkenburgu s petim mestom oziroma, kot je pokazala končna uvrstitev na 15. mesto. Enaindvajsetletni mladenič iz Komende je v zadnjih dveh kilometrih naredil vse, da bi ostal v igri za kolajno. Postavil se je tudi za pravega tekmeca, prvega favorita, Caleba Ewana, a je obtičal zaprt ob ograji. Avstralec se je izmuznil iz gneče in osvojil drugo mesto. »Napako sem naredil, ker sem se 'prilepil« na Ewana. Prepričan sem bil, da bo iz ovinka pospešil na polno, kar pa se ni zgodilo. Žal sem ostal v ozadju,« je pojasnil napačno odločitev, ki ga je po mnenju Hvastije stala boja za kolajno. Selektor je bil z nastopom celotne ekipe zadovoljen, saj je naredila vse, kar so se dogovorili, Pibernik pa se je za nesebično pomoč pri kolesarjenju v ospredju glavnine zahvalil Roku Korošcu.

Za mladinko Katjo Jeretino je bila prva preizkušnja s precej močnejšimi dekleti prezahtevna. Za dansko šampionko Amalie Dideriksen je zaostala za 9:43 minute. Po mnenju Gorazda Penka pričakovano. »Katja je še otrok med mladinkami. Razvojne razlike med mladinkami so veliko večje kot med mladinci. Pozna se tudi, da nima nobenih izkušenj na tako zahtevnih dirkah,« je povedal o nastopu 17-letnice iz Mengeša, ki je na koncu ugotovila, da je bila dirka zanjo prezahtevna, tako da ritma ni zmogla držati že v prvem krogu.

Slovenke in mladinci nimajo vodje

Danes bosta na sporedu dirki mladincev (9.00 – 127 km) in žensk (14.00 – 127 km), v nedeljo pa profesionalcev (10.00 – 254 km). Mladinska reprezentanca nima izrazitega vodje oziroma kolesarja, ki bi izstopal po formi in moči. Aduti Andreja Hauptmana, ki vodi mladinsko vrsto namesto selektorja Andreja Cimpriča, bodo Izidor Penko, Matic Veber in Gorazd Per, medtem ko bodo Luka Čotar, Žan Jerkič in Jon Božič fantje za pokrivanje taktičnih različic najmočnejših reprezentanc, med katere v najmlajši kategoriji zagotovo sodijo Avstralija, Francija in Italija.

Izbranke ženskega selektorja Penka so Polona Batagelj, Špela Kern in Urša Pintar. Dekleta so bolj ali manj enakovredna, tako da bo o vrhu odločala dnevna forma. Selektor bi bil zelo zadovoljen z uvrstitvijo v glavnino. Meni namreč, da za prvo skupino na tako zahtevnem krogu (18,2 km) dekleta nimajo dovolj moči.