»Pinta« po velikem uspehu dregnil kolesarsko zvezo

Gorsko kolesarstvo: Tanja Žakelj in Blaža Klemenčič blizu kolajn na SP v Hafjellu.

Objavljeno
07. september 2014 23.03
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Hafjell – Slovenija je lahko po ekipno najuspešnejši sezoni v olimpijskem krosu na SP na Norveškem upravičeno merila na kolajno. In ni veliko manjkalo, pa bi si vsaka svojo zagotovili Tanja Žakelj in Blaža Klemenčič. Končali sta na 4. in 5. mestu, vseeno pa poskrbeli za zgodovinski slovenski dosežek.

Po lanskem 5. mestu Žakljeve na SP v Južni Afriki sta to namreč novi najboljši uvrstitvi Slovenk na svetovnih prvenstvih in pika na i uspešni sezoni, v kateri je Slovenija stopila še korak višje v svetovni konkurenci. Tanja je z lansko vrhunsko sezono za seboj potegnila še starejšo reprezentančno kolegico, v zdravi konkurenci sta pridobili obe. Četudi Žakljeva ni pisala takšnega niza rezultatov kot lani, se je po dirki v Hafjellu zavedala, kako poučna je bila zanjo ta sezona. Pod pritiskom branilke skupne zmage je ob podpori ekipe dobro »zvozila«, njen končni izkupiček – naslov evropske prvakinje in skupno 3. mesto v svetovnem pokalu – pa je zavidljiv. Klemenčičeva se je na drugi strani otresla rezultatskih zavor, izkoristila je bogate izkušnje, v svoji tekmovalni pomladi pa, denimo, na SP ugnala tudi dve nekdanji prvakinji, Sabine Spitz in Gunn-Rito Dahle Flesjå, ki ju je lahko svojčas gledala le v hrbet.

A kljub vsemu sta Slovenki končali z rahlim cmokom v grlu, saj sta bili blizu kolajn. Zlasti Žakljeva, ki je bržkone odpeljala svojo najboljšo dirko v sezoni. A kaj ko se ji je že na začetku prikradla napaka, po kateri je imela še težave s pritiskom v pnevmatiki, zaradi česar je izgubila ogromno časa. Zaplet ji je verjetno odnesel kolajno, se je strinjala. A po dirki je bilo o tem nesmiselno razpredati. »Je že moralo biti tako. Nisem razočarana, če gledam le dirko, je bilo vse na svojem mestu, glava je bila prava in tudi noge,« je povedala kolesarka, ki je v predzadnjem delu dosegla najhitrejši čas, v zadnjem pa je bila druga najboljša.

Klemenčičeva je vso dirko vzdrževala približno enak ritem, v zadnjem delu je sicer nekoliko padla, a je vseeno stisnila zobe za svojo najboljšo uvrstitev doslej na SP. Njen trener in slovenski selektor Robert Pintarič je po dirki povedal, da je največ izgubljala na dolgem spustu. »Kot selektor sem seveda lahko zelo zadovoljen, imeti v olimpijskem športu dve tekmovalki med prvo peterico na svetu, ni mačji kašelj. V primerjavi z drugimi velesilami smo palčki, a smo naredili svoje,« je povedal »Pinta«, a opozoril, da bi za še kaj več reprezentanca potrebovala tudi večjo podporo. »Četrto in peto mesto, to je svetovni razred, Kolesarska zveza Slovenije bo na ta račun najbrž pridobila kaj več sredstev. Ali bosta Tanja in Blaža zato od nje naslednje leto dobili kaj nazaj, da bi lahko še izboljšali svoje rezultate?«