Po kronometru je zmaga zelo oddaljena

Kolesarja Simon Špilak in Luka Mezgec zelo zadovoljna, Primož Roglič bo napadal iz ozadja. 

Objavljeno
09. marec 2018 00.56
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Lido di Camaiore – Dirka od Tirenskega do Jadranskega morja je bila v tekmovalnem koledarju Primoža Rogliča posebej podčrtana, toda po ponesrečenem ekipnem kronometru Zasavca čaka veliko dela. V Franciji je v najboljšem položaju Luis Leon Sanchez, dobro formo pa bo moral potrditi še v gorah.

Huda zima in mraz v Evropi sta večino največjih zvezdnikov iz Francije pregnala v Italijo, zato bo letošnja zmaga na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja bolj prestižna kot tista v Nici. Primož Roglič je lani v Italiji blestel, peto etapo je končal na tretjem mestu, skupno pa dirko Tirreno-Adriatico končal tik pod zmagovalnim odrom, zato je imel tudi letos zelo visoke cilje.

»Primož vsako leto izjemno napreduje, tokrat je naredil korak naprej predvsem mentalno. Na dirko se je pripravil nekoliko drugače, prihaja naravnost iz višinskih priprav, njegov cilj pa je, da na Tirrenu zmaga. Ob tem bo imel pomoč cele ekipe, tudi v šprinterskih etapah ga bomo ščitili in držali v ospredju. Želim si, da bi dal vse od sebe, potem ne bom razočaran, tudi če ne bo zmage,« je bil pred dirko optimističen športni direktor Lotta Addy Engels.

Špilak v igri za stopničke

Nizozemska ekipa je lani z ekipnimi kronometri opravila zelo solidno, zato bi moral Roglič končati ob najboljših, a se je Lottovi sedmerici nastop ob Tirenskem morju povsem ponesrečil. »Hitro smo ostali le s štirimi kolesarji, v zadnjih petih kilometrih pa so le še trije lahko vozili na čelu, kar je bilo premalo, da bi bili blizu najboljšim. V naslednjih etapah bomo morali biti zelo iznajdljivi, če želi Primož nadoknaditi zaostanek,« je bil razočaran trener Mathieu Heijboer.

BMC je s kronometrom opravil 51 sekund hitreje kot Lotto, Sky s Chrisom Froomom na čelu je bil le deset sekund počasnejši. Veliko bolj zadovoljen je bil Luka Mezgec, ki je z avstralskim Mitcheltonom končal tik za zmagovalci, še bolj sta presenetila Simon Špilak in Katjuša na visokem šestem mestu. Špilak je v Italijo prišel kot kapetan in z manj kot pol minute zaostanka ostaja v igri za zelo visoka mesta v skupnem seštevku. V drugi etapi je do prve zmage v sezoni in v dresu Katjuše prišel Marcel Kittel, svetovni prvak Peter Sagan se je moral zadovoljiti z drugim mestom.

Sky še naprej zmaguje

Britanski ekipi niti obtožbe parlamentarne komisije o neetičnem ravnanju niso prišle do živega, Wout Poels je na dirki Pariz – Nica na kronometru Skyu privozil že deseto letošnjo zmago. Španec Luis Leon Sanchez je s sedmim mestom zadržal majico vodilnega, ki si jo je privozil z napadom v tretji etapi, a ima pred Poelsom le še 15 sekund naskoka. Veliko dela do nedeljskega konca dirke čaka tudi edinega Slovenca Luko Pibernika, saj sta kapetana Bahrain Meride Gorka in Ion Izagirre v prvi deseterici. V peti etapi je karavana na poti do Nice prvič zavila v gore, a sprememb v skupnem seštevku ni bilo. Po samostojni akciji v zaključku se je zmage razveselil Jerome Cousin, za njim sta se zvrstila Nemca Nils Politt in Andre Greipel, ki je dobil šprint glavnine. Danes kolesarje čaka etapa do Vencea z vzponom prve kategorije v zaključku.