Po Pekingu: Mezgec tokrat ni zdržal ritma in oddal vodstvo

Skrajšano 2. etapo dirke Po Pekingu je dobil Belgijec Philippe Gilbert in prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi.

Objavljeno
11. oktober 2014 12.58
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Peking - Po včerajšnjem velikem zmagoslavju Luke Mezgeca v uvodni etapi kolesarske dirke po Pekingu, slovenski kolesar danes v drugi etapi ni mogel držati stika z najhitrejšimi. Skupno vodstvo je tako oddal Belgijcu Philippu Gilbertu, ki je bil najhitrejši na skrajšani preizkušnji v okolici Pekinga. Prireditelji so namreč zaradi onesnaženega zraka in smoga etapo s 147 km skrajšali na 111 km.

V ciljnem vzponu je bil tokrat uspešnejši Mezgečev klubski kolega pri ekipi Giant Shimano, Južnoafričan Reinardt Janse Rensburg, ki je osvojil drugo mesto, tretji je bil Portugalec Rui Costa.

Etapo je med drugim zaznamoval pobeg četverice (Alexis Gougeard, Laurent Mangel, Fabio Silvestre in Julian Alaphilippe), ki je že prišla do prednosti dveh minut, lov pa so vodila moštva Katjuša, BMC in Giant Shimano. Kakšnih 10 km pred ciljem je razlika znašala le še 45 sekund, glavnina pa je ubežnike dokončno ujela pet kilometrov do cilja. Z nevarnim pobegom je tedaj poskusil še Manuele Boaro, a ga je nevtralizirala ekipa Sky. Na zadnjem vzponu je tempo dvignil Esteban Chaves, Rensburg je odprl šprint, a Gilbert je pametno čakal in ga ugnal v pravem trenutku. 

Mezgec je etapo končal na 41. mestu,  drugi Slovenec na tej dirki Jan Polanc je bil 50. Mezgec je v skupnem seštevku zdaj 26., z 17 sekundami zaostanka za vodilnim, Polanc pa je 94.