Po Schlecku maha v slovo tudi Millar

Škot David Millar je bil dvakrat srebrn na SP v kronometru, zlato iz leta 2003 pa so mu odvzeli po dopinškem škandalu.

Objavljeno
11. oktober 2014 00.14
afp*Millar
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Glasgow - Le dan po slovesu luksemburškega asa Andyja Schlecka je slovo od kolesarskih stez napovedal še en vrhunski tekmovalec, Škot David Millar, specialist za kronometre. Tega ni storil tako pompozno kot mlajši od bratov Schleck, saj je navsezadnje že ob koncu minulega leta napovedal, da bo sezona 2014 zadnja v njegovi uspešni tekmovalni karieri.

»Enostavno nisem več dovolj pripravljen za nadaljevanje športne poti,« je jedrnato pojasnil svojo odločitev 37-letni na Malti rojeni veteran, že od leta 2008 član moštva Garmin-Sharp, ki se lahko pohvali s štirimi etapnimi zmagami na Touru, eni na Giru in petih na Vuelti. Dvakrat se je ovenčal tudi z odličjema s svetovnih prvenstev: srebrn je bil v vožnji na čas v Lizboni (2001) in Melbournu (2010). Zanimivo: v karieri je na velikih tekmovanjih nastopal kar pod tremi različnimi zastavami: Malte, Velike Britanije in Škotske.

Millar je med prefosionalce vstopil že z 20 leti, njegova zadnja večja preizkušnja je bilo nedavno svetovno prvenstvo v Ponferradi, letos je nastopil tudi na Touru, uradno pa se bo poslovil na gorski dirki v angleškem Surreyju. Temen madež je na njegovo športno pot padel leta 2003 v Hamiltonu, ko je za kratko postal svetovni prvak v kronometru, preden so mu dokazali jemanje dopinga, mu odvzeli naslov in ga kaznovali z dveletno prepovedjo nastopanja.

David Millar je še vedno edini Britanec, ki je na sloviti »francoski pentlji« nosil vse majice, in eden šestih, ki se je odel v rumeno. Bil je tudi prvi predstavnik svoje države z majico vodilnega na vseh treh največjih večdnevnih preizkušnjah.