Po Slovaški: Mugerliju etapa v Trnavi, vodilnemu Tratniku tretje mesto

Avstralec Rohan Dennis je zmagovalec uvoda v kolesarsko dirko po Švici, šestkilometrskega prologa v Chamu.

Objavljeno
10. junij 2017 20.57
A. V., STA
A. V., STA
Bratislava - Na kolesarski dirki po Slovaški so še naprej v ospredju Slovenci, v drugi etapi, ki se je po 172 km končala v Trnavi, je zmago slavil Matej Mugerli iz avstrijske ekipe Amplatz-BMC, tretji je bil Jan Tratnik iz ekipe CCC, ki je s tem tudi zadržal skupno vodstvo.

Tratnik je uvodni prolog zmagal, bil v prvi etapi drugi, zdaj pa danes še tretji. Mugerli je v petek prisprintal do tretjega mesta, dan kasneje pa je bil večino etape v begu, nato napadel iz 11-članske ubežne skupine in sam prekolesaril 100 km do ciljne črte. V ozadju je pred ciljem prišlo do padca, ki je preprečil sprint, med "preživelimi" je bil Tratnik, ki je bil na koncu z desetimi sekundami zaostanka za rojakom tretji. Med oba Slovenca se je vrnil Čeh Josef Cerny.

Preostala člana Amplatza Rok Korošec in Andi Bajc nista krojila vrha, Korošec se je ob padcu moral ustaviti in je ostal brez priložnosti za sprint, tako kot dan prej, ko bi bil po mnenju športnega direktorja avstrijske ekipe Luke Želeta kandidat za etapno zmago, če bi se le obdržal ob Mugerliju. "Jutri je ravninska etapa, nič posebnega. Skušali se bomo obdržati spredaj in sprintati z Rokom," je dodal Žele.

Dennisu prologu v Chamu, Špilak najhitrejši Slovenec

Avstralec Rohan Dennis je zmagovalec uvoda v kolesarsko dirko po Švici, šestkilometrskega prologa v Chamu. Član ekipe BMC je za majico vodilnega ugnal moštvenega kolega, Švicarja Stefana Künga, ki je bil počasnejši osem sekund. Tretji je bil Avstrijec Matthias Brändle iz ekipe Trek-Segafredo, ki je zaostal devet sekund.

Četrti je bil Avstralec Michael Matthews, peterico je zaključil zmagovalec dirke po Italiji Nizozemec Tom Dumoulin.

Dennis je šest kilometrov premagal v 6:24 minute in s povprečno hitrostjo 56,16 kilometra na uro, kar je najvišja povprečna hitrost na dirki po Švici.

Od treh Slovencev na startu za mnoge četrte najtežje dirke na svetu je po prvi etapi v najboljšem položaju Simon Špilak. Kolesar Katjuše, zmagovalec švicarske pentlje leta 2015, je bil v prologu 93. z zaostankom 36 sekund. Od dveh članov ekipe UAE Emirates je bil hitrejši Matej Mohorič, z zaostankom 38 sekund je končal na 102. mestu. Marko Kump je bil 132., od zmagovalca je bil počasnejši 42 sekund.

Kolesarji v nedeljo ostajajo v Chamu, saj bodo tam začeli in končali drugo etapo, ki bo že precej razgibana in dolga 172,7 km.