Po Sloveniji: Morda s Cavendishem, zagotovo s prenosom na Eurosportu

Med 18 ekipami jih bo pet z licencami WorldToura: Orica, Bora-Hansgrohe, Dimension Data, UAE Emirates, Bahrain Merida.

Objavljeno
04. maj 2017 15.25
vvo*Cavendish po Sloveniji
J. P., N. Gr.
J. P., N. Gr.

Ljubljana - Osrednji kolesarski dogodek leta na domačih tleh bo znova poletna preizkušnja Po Sloveniji, ki je že davno postala tradicionalna, letos pa jo bodo lahko športni navdušenci spremljali od 15. do 18. junija. Konkurenca bo, kot so poudarili na današnji novinarski konferenci, ostra, saj je udeležbo napovedalo kar pet moštev WorldToura - Orica-Scott, Bora-Hansgrohe, Dimension Data, UAE Emirates in Bahrain Merida. Poleg bo še trinajst drugih ekip, od tega tri domače: Adria Mobil, Rog Ljubljana in reprezentanca Slovenije. V omenjenih petih ekipah svetovne serije skupno dirka deset Slovencev, vprašanje pa je, koliko jih bo lahko prišlo pozdravit gledalce na slovenske ceste.

Glavna novost, ki so jo tako organizatorji kot slovenski ljubitelji kolesarstva dolgo pričakovali, je televizijski prenos dirke na programu Eurosport in tudi na nacionalni televiziji. V organizacijo se je s finančnim vložkom vključila Slovenska turistična organizacija in zagotovila, da bodo lepote Slovenije tudi kamere prenesle v svet. Skupno se je proračun dirke povečal za kar 600 tisoč evrov, letos bo znašal nekaj manj kot 900 tisočakov. Kljub temu dirka vsaj še eno leto ostaja pri štiridnevnem formatu, a razmišljajo o širitvi, je potrdil direktor dirke Bogdan Fink.

Čeravno nosi majico Bore, je že jasno, da med udeležnci ne bo slovaškega zvezdnika Petra Sagana, dvakratnega svetovnega prvaka na cestni dirki in zmagovalca sedmih etap slovitega Toura. Je pa na seznamu prijavljenih otoški as Mark Cavendish (Dimension), šampion na cestni preizkušnji izpred šestih let in najhitrejši na kar 30 etapah Toura, 15 Gira in treh Vuelte. Britanski šprinter se je »slovenske pentlje« udeležil že lani, toda predčasno odnehal. Njegov letošnji nastop je še vprašljiv, saj je ta čas poškodovan.

Bržkone bo 24. izvedbo dirke Po Sloveniji - njen novi slogan je »Borite se za zeleno«, takšne barve bo namreč odslej majica vodilnega - odločila gorska tretja etapa (od štirih) s štartom v Celju in ciljem na Rogli. Začetek preizkušnje bo sicer v Kopru, cilj že tradicionalno v Novem mestu, s skoraj 170 kilometri pa bo najdaljša druga etapa s štartom in ciljem v Ljubljani na Slovenski cesti. Lani si je konkurenco pokoril Katjušin Estonec Rein Taaramäe, zadnji domači zmagovalec je bil predlani Primož Roglič