Po zmagi Ewana čas za vzpone

Calebu Ewanu je v tretje uspelo, Jan Polanc ostaja v modri majici najboljšega hribolazca na Giru.

Objavljeno
12. maj 2017 23.17
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Alberobello – Prvi teden Gira je z zmago zaokrožil Caleb Ewan, precej zaslug za uspeh Avstralca ima tudi Luka Mezgec, ki je v šprintu svoje delo opravil z odliko. Nadaljuje se mukotrpno čakanje Italije na junaka, ki bi rešil jubilejno izvedbo rožnate pentlje.

Prvi teden Gira je navdušil z izjemnimi razgledi in morjem gledalcev na Siciliji in Sardiniji, kolesarji pa so odpovedali. Tako počasnega ritma in zaspanega dirkanja na italijanski pentlji že dolgo ni bilo, počasi pa postajajo živčni tudi favoriti, v prvi vrsti Adam Yates.

»Ne vem, kaj se dogaja z dirko. Upal sem, da bom lahko preveril, kako močan sem na vzponih, a se ni zgodilo prav nič. Morda bo vsaj nedeljska etapa bolj razburljiva,« mladi Anglež iz vrst avstralske Orice ne skriva, da si želi dvoboj z velikimi. Edini napad je (pričakovano) sprožil Vincenzo Nibali, a je bil njegov poizkus bolj kot konkurentom namenjen TV kameram. »S Quintano si nisva všeč, ni mi všeč njegov slog dirkanja. Jaz sem vsaj napadel, on pa ni naredil nič. Zakaj? Vprašajte ga,« je bil Nibali nenavadno odkrit pred kamerami italijanske postaje Rai. Sedma etapa do Alberobella je bila z 224 kilometri druga najdaljša na letošnji rožnati pentlji, ravninski zaključek pa ni pustil veliko prostora za domišljijo. Športnim direktorjem šprinterskih ekip po dveh spodrsljajih počasi zmanjkuje izgovorov, zato je bil poizkus Kozončuka, Fonzija in Ponzija že vnaprej obsojen na neuspeh.

Enaka usoda je doletela Kristijana Korena, ki je močno pospešil štiri kilometre pred ciljem, a je njegov poizkus vlak ekipe Sky z Vasilom Kiryienko na čelu izničil že slab kilometer kasneje. Ulice Alberobella so pripravile teren za razburljiv zaključek, zadnji levi ovinek je šprinterje pričakal le 300 metrov pred koncem. Luka Mezgec je Caleba Ewana pred ovinkov »odložil« na idealnem položaju, Avstralec pa je z najhitrejšo linijo zdržal tudi nalet Fernanda Gavirie in Sama Benneta, zmanjkal jima je le še kakšen meter ceste. »Tako dobro se nisem počutil še nikoli, zdaj lahko pozabim na razočaranje s prvih etap. Res bi rad pohvalil ekipo, tri kilometre pred ciljem je naš vlak razpadel, a smo se spet našli in pripravili so mi idealno izhodišče,« je v cilju po krstni etapni zmagi na Giru žarel šele 22-letni Ewan.

Zadovoljen je lahko tudi Jan Polanc, na edinem gorskem cilju je v žep pospravil novo točko in ostaja varno v modri majici najboljšega hribolazca rožnate pentlje. Agonija italijanskih kolesarjev se nadaljuje, ob stoletnici so si privoščili pravo blamažo – Italija v prvem tednu dirke še nikoli ni ostala brez etapne zmage! Morda bo tifose že v nedeljo razveselil vzpon na Blockhaus.