Pogačar in Roglič skupaj v boj za mavrično majico

Slovenija na svetovno prvenstvo v Imolo odhaja brez Mateja Mohoriča in Grege Boleta.

Objavljeno
22. september 2020 13.30
Posodobljeno
22. september 2020 14.46
Primož Roglič (levo) in Tadej Pogačar sta bila na Touru velika tekmeca, v reprezentanci pa bosta združila moči. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Razburjenje po dvojni slovenski zmagi na Touru se še ni dobro poleglo, že gre naprej letošnja strnjena koronska sezona. Od četrtka do nedelje bo Imola gostila svetovno prvenstvo, na katerem bosta velika tekmeca s francoskih cest Tadej Pogačar in Primož Roglič nosila dresa slovenske reprezentance. Ko sta v ekipi dva tako kakovostna kolesarja, pa so cilji najvišji, boj za mavrično majico.

Roglič (Jumbo Visma), Pogačar, Jan Polanc (oba UAE), Jan Tratnik, Luka Pibernik, Domen Novak (vsi Bahrain McLaren), Luka Mezgec (Mitchelton Scott) in Jani Brajkovič (Adria Mobil), to je osmerica, ki jo je za nedeljsko cestno dirko (258,2 km) izbral selektor Andrej Hauptman.

image
Na seznamu selektorja Andreja Hauptmana (levo) je Primož Roglič (v sredini), to pot pa bo manjkal Matej Mohorič (desno). FOTO: Mavric Pivk/Delo


Na širšem seznamu sta bila še Matej Mohorič in Grega Bole (oba Bahrain McLaren), ki ju je bilo glede na izkušenost in kakovost pričakovati v izbrani osmerici. »Bole je padel na dirki po Luksemburgu in ne more dirkati, Mohorič pa je naša prva rezerva. Njegov padec na Touru ni bil tako nedolžen, kot se je zdelo, poleg tega pa je tudi zelo utrujen po Touru, na katerem je vseskozi delal za svojega kapetana Mikela Lando. V prihodnje bo še krojil razplete svetovnih prvenstev, tokrat pa sem se odločil, da ga ne bo v ekipi,« je o izboru, v katerem gre izpostaviti še vrnitev Brajkoviča, ki je nazadnje na SP nastopil leta 2013 v Firencah, povedal Hauptman.
 

V vožnji na čas Tratnik in Bujakova


Sedanji selektor je leta 2001 osvojil bron na SP v Lizboni in to je še vedno edina slovenska kolajna v cestni vožnji profesionalcev na SP, s kolesarjema, kot sta Pogačar in Roglič, ki naj bi se reprezentanci v Italiji pridružila v četrtek, bi lahko prej ali slej padel tudi ta mejnik. »S takšnima kolesarjema so cilji resda najvišji, se pa je treba zavedati, da sta brez dvoma najboljša na tritedenskih dirkah, ta pa bo enodnevna, na katerih Slovenija še nima zmage na najbolj prestižnih preizkušnjah. Konkurenca bo huda, številni kolesarji so se posebej pripravljali na to dirko, Tadej in Primož nanjo prihajata neposredno s Toura, bomo videli, kako ju bodo nesle noge,« je o cestni dirki povedal Hauptman, ki je v petkovi vožnji na kronometer (31,7 km) dal priložnost Tratniku.

image
Jani Brajkovič bo na SP nastopil prvič po letu 2013. FOTO: Jure Eržen/Delo


»Že pred Tourom smo se dogovorili, da Roglič in Pogačar ne bosta nastopila v vožnji na kronometer, le nekaj dni po Touru bi bila to prevelika obremenitev,« je o izboru kolesarjev še povedal Hauptman, ki se je moral tako kot drugi selektorji hitro prilagoditi na spremembo prizorišča SP.

To bi sprva moralo biti v Švici, kjer pa so zaradi koronavirusa ta čas prepovedane vse velike športne prireditve, je Svetovna kolesarska zveza (UCI) za nadomestno prizorišče izbrala Imolo, dirkališče Enza in Dina Ferrarija in njegovo okolico. Kolesarji bodo morali devetkrat premagati 28,8 kilometra dolg krog, na katerem sta tudi dva zahtevna vzpona. Vse skupaj bodo morali premagati 5000 višinskih metrov.

image
Slovenke bodo poskušale izboljšati 22. mesto Urše Pintar iz Bergna 2017. FOTO: KZS


Kolesarke čaka pet krogov (143 km), slovenske barve pa bo prvič branilo kar pet deklet. Na sobotni preizkušnji bodo to Eugenia Bujak, Urša Pintar, Urška Bravec, Urška Žigart (vse Ale BTC Ljubljana) in Špela Kern (Lviv). V četrtek pa bo v vožnji na kronometer nastopila Bujakova. Ekipa, ki jo vodi selektor Gorazd Penko, meri na prvo dvajseterico, s čimer bi izboljšala 22. mesto Pintarjeve iz Bergna 2017.