Polanc najbolj bojevit

Na kolesarski dirki Po Lombardiji zmagal Irec Dan Martin, Alejandro Valverde pred zmago v WorldTouru.

Objavljeno
06. oktober 2014 03.12
Italy Cycling Tour of Lombardy
V. D., šport
V. D., šport
Bergamo – Irec Dan Martin je imel v letošnji sezoni izjemno smolo. Na Giru je v ekipni vožnji padel z ekipo Garmina, na Liege–Bastogne–Liege pa je bil pred zmago, a je padel na zadnjem ovinku. Smolo je imel tudi na lanski dirki Po Lombardiji, saj mu je v zadnjem ovinku spodrsnilo in zmagal je Joaquim Rodriguez. Letos je na svoji najljubši dirki – »klasiki padlega listja« – le zmagal.

»Ko sem padel na Vuelti, sem misli, da bo z menoj konec. To je bil najtežji dan v karieri. Odpovedati sem se moral nastopu na SP. Vendar se nisem predal. Treniral sem kot na začetku sezone, ker sem želel biti najboljši v Bergamu ali Pekingu. Zdaj imam zmago v žepu. Neponovljivo dober občutek,« je komentiral zmagoslavje Martin. Lombardija je zanj najljubša klasika, čeprav je že slavil na najstarejši klasiki-spomeniku, ardenski preizkušnji Liege–Bastogne–Liege. Spominja se je iz otroštva, ko je po televiziji gledal, kako je zmagal Paolo Bettini. Na Bergamaškem je pred petimi leti spoznal, da lahko vrhunsko kolesari tudi na najdaljših klasikah. Leta 2009 je bil osmi, nato lani drugi, letos pa je na prestolu.

Jan Polanc in Jani Brajkovič sta bila vso dirko na očeh. Mladi član Lampreja je bil v begu več kot 200 km in je sijajno opravil nalogo pokazati se na čelu pelotona na terenu, kjer je sponzor moštva doma. Moči je imel dovolj tudi za kaj več, če bi v Lampreju stavili nanj. Tako pa je bil, kot največkrat v tej sezoni, fant za vse druge naloge, predvsem pa najbolj bojevit na dirki. Po vsem, kar je pokazal letos, bo zagotovo že v prihodnji sezoni dobil več priložnosti. Kako bo z Janijem Brajkovičem v elitni konkurenci, pa ni znano. Po Lombardiji je bil vseskozi pripravljen za napad, na zadnjem, 12-odstotnem klancu pa ni imel možnosti. Ni pač tako eksploziven kolesar kot možje, ki so prikolesarili v ospredju. Po vsej smoli v letošnji sezoni se mu lahko zgodi, da bo na koncu ostal celo brez zaključne dirke Po Pekingu. Astani namreč resno grozi prepoved nastopa zaradi dopinga pri bratih Inglinskij.

V senci zmagoslavja Martina, ki je v Lombardiji nasledil slovitega rojaka Seana Kellyja (zmagal je v letih 1983, 1985 in 1991), je ostal Alejandro Valverde. Ko je Irec 600 m pred ciljem pospešil, mu ni sledil. Pravi, da je moč raje prihranil za šprint. Drugo mesto mu je prineslo prepričljivo vodstvo v WorldTouru. Pred zadnjo dirko v Pekingu ima 66 točk naskoka pred Albertom Contadorjem. Slednji se je v ciljnem ovinku zapletel v padec, tako da je Špančev nastop na Kitajskem zaradi poškodbe kolena vprašljiv.