Pony in odprti štart za 36. Franjo

Maraton Franja s štartom iz BTC stopa ob bok največjim.

Objavljeno
16. maj 2017 23.01
Gorazz Penko,Polona Batagelj in Dušan Hauptman,Ljubljana Slovenija 16.05.2017 [Portret]
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Ljubljana – Maraton Franja pod vodstvom Gorazda Penka kljub 35 letom zgodovine še vedno lahko preseneti. Na predstavitvi letošnjega maratona (od 9. do 11. junija) so bile oči uprte v dirko trojk s kolesi Pony v novi preobleki, Penku pa se je izpolnila še ena velika želja.

Ideja o maratonu do partizanske bolnice Franja je začela zoreti leta 1978, a tudi štiri leta kasneje, ko je Tone Fornezzi uspešno prekolesaril vzpon na Kladje, si ni niti predstavljal, kakšne razsežnosti bo maraton Franja dobil 35 let kasneje. Zaprta vožnja po Ljubljani je stvar preteklosti, letos se bodo štoparice sprožile že na štartu pred Kristalno palačo. »Dolgo smo se želeli postaviti ob bok največjim maratonom in začeti na štartni črti, takšne zaprte vožnje, kot smo jo imeli mi, vidiš le še na največjih profesionalnih dirkah. Ker bo šlo od štarta na nož, bo skupina razpotegnjena, zato bo manj tudi padcev, kar je bila naša največja želja,« je odločitev pojasnil Penko.

Alfa in omega maratona Franje je izpostavil še eno veliko prednost. »Lažje bo predvsem za tiste, ki ne želijo tekmovati in so na maraton prišli le uživati. Na štartu bodo lahko v svojem tempu poiskali skupino, ki jim ustreza in se zabavali na poti do cilja, kar je ena največjih prednosti takšnih prireditev.«

Lani so pred maratonom predstavili legendarno kolo pony z novo preobleko, tudi letos pa ga čaka pomembna vloga na tridnevnem kolesarskem prazniku v Ljubljani. V soboto bo ob družinskem maratonu za ogrevanje potekala tudi dirka trojk po Ameriški aveniji. Vsaka trojica potrebuje najmanj eno žensko tekmovalko, najhitrejši v dopoldanskih kvalifikacijah pa se bodo zvečer potegovali za zmago in novega ponyja odpeljali domov. Tudi idejni oče maratona Tof gre v korak s časom. »Vsako leto dobim kakšno ‘trapasto’ idejo, zato bom letos postal prvi, ki bo na ponyu prekolesaril celo traso velikega maratona!,« pravi Tone Fornezzi. Začel bo v soboto popoldne in načrtuje, da bo v nedeljo ciljno črto prečkal še pred najhitrejšimi na velikem maratonu.

Program Franje iz leta v leto narašča, žal pa mu proračun ne sledi. »Pravijo, da je gospodarska situacija vse boljša, mi pa imamo kljub temu iz leta v leto več težav. Letos smo v primerjavi z lani izgubili 40 tisoč, na voljo imamo še 320 tisoč evrov. Lahko rečem le hvala srčnim delavcem, letos jih je 1800, brez njih maratona v takšni obliki ne bi bilo.«

Manjkale ne bodo niti majice za najboljše, letošnja novost je modra za najhitrejšega na Brezovici. Trasa kronometra ostaja enaka, dobro delo je prepoznala tudi nosilka dveh srebrnih medalj z olimpijskih iger Olga Zabelinskaja, ki bi v Ljubljano prišla, a ji je pot preprečila zlomljena ključnica. Kljub temu bo maraton Franja med 9. in 11. junijem v Ljubljano spet pripeljala praznik rekreativnega in tekmovalnega poganjanja pedal.