Poškodovano koleno Alaphilippu preprečilo štart na Touru

Mladi francoski zvezdnik Julian Alaphilippe bo moral na operacijo kolena, zato bo izpustil tudi julijski Tour.

Objavljeno
11. maj 2017 12.45
SPO-CYC-AMGEN-TOUR-OF-CALIFORNIA---MEN'S-RACE-STAGE-7
Nejc Grilc
Nejc Grilc

Herentals - Julian Alaphilippe je na čelu novega vala francoskih zvezdnikov, ki so po dolgih sušnih letih spet vrnili Francijo na vrh kolesarskega zemljevida. Ob Romainu Bardetu bi bil tudi Alaphilippe eden od kandidatov za visoka mesta na Touru in za belo majico najboljšega mladega kolesarja, a mu je načrte prekrižala poškodba kolena.

Po zelo dobrem uvodu v sezono je kolesar QuickStepa računal, da bo v najboljši formi na ardenskih klasikah, tik pred njimi je nastopil še na dirki po Baskiji. Po padcu v prvi etapi je šlo Francozu vsak dan slabše in zdravniki so odkrili poškodbo kolena. Najprej je Alaphilippe poškodbo želel pozdraviti s terapijami, a se stanje ni kaj dosti izboljšalo, zato se je odločil za operacijo. Zaradi dolgotrajnega okrevanja bo izpustil tudi Tour.

»Težko povem, kako razočaran sem, a druge možnosti enostavno ni. Tour je bil ob klasikah v Ardenih moj glavni cilj sezone, zdaj pa bom očitno moral dirko po Franciji spremljati le po televiziji. Sezona je še dolga, naredil bom vse, da bom vsaj v drugem delu leta dosegel še kakšen dober rezultat,« je povedal Alaphilippe.

Pri 24 letih bo imel Francoz še dovolj priložnosti, da se na Touru vmeša tudi med najboljše, vmes pa bo moral sprejeti še zahtevno odločitev, kakšen kolesar bi sploh rad postal. Če se bo osredotočil na etapne dirke, bo moral žrtvovati nekaj eksplozivnosti, s katero blesti na enodnevnih klasikah. Glede na stil vožnje si je prislužil tudi primerjave z Alejandrom Valverdejem, ki je šele v drugi polovici svoje kariere postal serijski zmagovalec.