Presenetljiva zmaga Fuglsanga

Danski kolesar Jakob Fuglsang v zadnji etapi Dauphina ugnal Richieja Porta.

Objavljeno
12. junij 2017 01.52
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Albertville – Na generalki pred bližajočo se dirko po Franciji je bilo akcije za zvrhan koš, v zadnji etapi pa je na poti do skupne zmage glavne kandidate za vrh presenetil Jakob Fuglsang. Danec je po zaslugi odbitnih sekund na cilju prehitel Richieja Porta, forma Chrisa Frooma pa še vedno ostaja uganka. Jani Brajkovič ni bil v ospredju.

Pred kriterijem Dauphine glede forme Richieja Porta ni bilo veliko vprašanj, Avstralec je brez dvoma najbolj vroč kolesar na etapnih dirkah letos. Veliko se je ugibalo o tem, kaj bo na dirki, ki jo je pred uspehi na Touru vedno dobil, pokazal Chris Froome. Britanec je napovedoval boj za vrh, a ostalo je le pri napovedih. Šampiona ekipe Sky še ni zajela panika. »Na cesti se sploh ne počutim slabo, mislim, da se počasi bližamo zastavljenemu cilju. Danes sem trpel, v zaključku sem plačal za včerajšnje napore, zato sem proti najboljšim izgubil nekaj sekund. Včeraj sem trdil, da je Richie že skupni zmagovalec, pa poglejte, kaj vse lahko kolesarstvo ponudi,« je Froome komentiral smolo prijatelja in nekdanjega ekipnega kolega Porta, ki ni bil kos iznajdljivemu Jakobu Fuglsangu.

Danec se je v eksplozivni zadnji etapi, ko je bilo v dobrih 100 kilometrih na sporedu več kot 4000 višinskih metrov, odločil za zgodnji napad in zadel terno. Prva sta sicer poizkusila Fabio Aru in Alejandro Valverde, a ne mladi Sardinec ne izkušeni Španec nista imela dovolj dobrih nog, da bi zdržala do konca. Jakob Fuglsang je imel več kot minuto zaostanka za najboljšimi, zato Porte nanj ni bil pretirano pozoren. Na predzadnjem vzponu na Colombiere sta z Danom Martinom pospešila, Avstralec v rumeni majici pa je bil bolj pozoren na Contadorja in Frooma, zato se ni takoj podal na lov za izkušenim Dancem v dresu Astane.

Zdelo se je, da je Chris Froome povsem na meji svojih zmogljivosti, a je nato s pretkanim napadom tik pred vrhom Colombiera ušel Portu na spustu ujel manjšo ubežno skupino in do vznožja ciljnega vzpona ekstra kategorije do planote Solaison je prednost narasla na dobro minuto. V ekipi BMC je začel zvoniti alarm, še enkrat več je odpovedala ekipa Richieja Porta. Letos že zmagovalec dirke po Romandiji je ostal sam in v zaključku še enkrat pokazal, v kako dobri formi je. Najprej je ujel Alberta Contadorja in se ga otresel, nato je bil na vrsti Valverde, v zaključku pa še Froome. Razlika do Fuglsanga se je zmanjševala, a ne dovolj hitro in po zaslugi desetih odbitnih sekund je Danec postal presenetljivi, toda zasluženi zmagovalec generalke pred julijskim Tourom.

Jani Brajkovič bi moral na Dauphineju ekipi pokazati, da še ni izgubil pravih občutkov in da potrebuje le pravo priložnost. To je dobil, a po pripravah v Koloradu ni v takšni formi, kot bi jo od Belokranjca pričakovali. Vse tri gorske etape je končal okrog 30. mesta in vprašanje je, če bo to dovolj, da ga vodstvo ekipe Bahrain Merida uvrsti v ekipo za julijski Tour. Več bo jasno po koncu dirke po Švici, ki se je začela v soboto.