Primožu Rogliču se predrznost obrestuje

Na dirki Po Romandiji slovenski as ekipe LottoNl-Jumbo po zmagi na kronometru skupno tretji.

Objavljeno
03. maj 2017 01.15
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Ljubljana – Švica ostaja srečen kraj za slovenske kolesarje. Tokrat je mraz, dež in zahtevne vzpone na dirki Po Romandiji najbolje premagoval Primož Roglič, ki je na zaključnem kronometru slavil še četrtič v sezoni. Skupno je bil Richie Porte tokrat premočan, a tudi 3. mesto je za Rogliča potrditev, da spada na vrh.

Razmere v Romandiji so tudi tokrat ostale zveste preteklim izvedbam. Dež, mraz in na trenutke tudi sneg so v prvih etapah ohromili favorite, zelo dobro pa je boj z ozeblinami preživel Primož Roglič. Celo tako dobro, da se ga je v intervjuju pred odločilnim koncem tedna v Švici ustrašil tudi veliki Chris Froome. Le devet sekund zaostanka za rumeno majico je Rogliča izstrelilo na vrh lestvice favoritov, a je bila naloga vendarle pretežka. Ali povedano drugače, Zasavec je vozil zelo dobro, le Richie Porte in Simon Yates sta vozila kot z drugega planeta.

Predvsem Porte v spomladanskem delu sezone kaže vrhunsko formo in za zdaj med favoriti za dirko po Franciji niza najboljše rezultate. Na zaključnem vzponu na Leysin je Avstralec prestavil v najvišjo predstavo in se odpeljal tako, kot da bi konkurenca pedala obračala z ročno zavoro. Vmes je pobral še Simona Yatesa, ki mu je speljal zmago, Portu pa se je pred kronometrom nasmihala nova zmaga. Primož Roglič je v cilj prikolesaril v večji skupini 52 sekund za članom ekipe BMC Racing, v kateri se je lahko poslovil od skupne zmage. Porte je ostal previden: »Noge so se vrtele res dobro, a sem bil vseeno presenečen, ko že prvemu napadu ni sledil nihče. Nato sem se želel otresti Simona Yatesa, a je bil danes prevelik zalogaj. V zadnjem času sem veliko treniral vožnjo na čas, a poglejte Rogliča. Sami veste, kako dobro se vozi v zadnjem času, zato niti slučajno še ni odpisan.« Zelo spoštljive besede za kolesarja kova Richieja Porta.

Zaostanek tudi Slovencu ni vzel kril. »Z ekipo smo trdo delali za visoko uvrstitev v skupnem seštevku, a sem v soboto nato izgubil dragocene sekunde, zato je bilo jasno, da je zmaga splavala po vodi,« je povedal po kronometru, v katerem je spet navdušil vse, vključno z vzhičenimi televizijskimi komentatorji. Prvi del dobrih 18 kilometrov dolge proge se je vzpenjal in Roglič ga je odpeljal zelo solidno, v drugem pa se je na spustu začel šov. Kljub 27 letom relativno neizkušeni kolesar je ubiral najbolj drzne linije in gledalce osupnil v enem od desnih ovinkov, ki ga je speljal kar skozi ozko odprtino med dvema cestnima ovirama. Prednost je naraščala, Roglič je bil na robu, a je slovenski državni prvak v kronometru zdržal. Ko je v cilj pripeljal še Porte, se je lahko začelo novo, že četrto slavje letos. »Izjemno sem zadovoljen z današnjo zmago, kljub včerajšnjem zaostanku sem ostal samozavesten, da lahko dobro opravim vožnjo na čas, zato mi je uspela ta čudovita zmaga,« je bil navdušen tudi Roglič. Skupno tretje mesto je bilo tokrat največ, kar je bilo dosegljivo, a slovenski as z velikimi koraki manjša razliko do tekmovalcev iz samega svetovnega vrha.

Manj zadovoljen je bil Simon Špilak, ki je najljubšo dirko končal na zanj skromnem 30. mestu v skupnem seštevku. Kolesar Katjuše v spomladanskem delu ni dosegal rezultatov, ki smo jih bili vajeni iz preteklih sezon, kar je slab obet za podaljšanje Špilakove (trenutno zelo bogate) pogodbe.