Prosti dan na Giru: Landa še ni vrgel puške v koruzo, Quintana se boji Nizozemca

Drugi prosti dan na rožnati pentlji so kolesarji izkoristili za pripravo na kronometer, ki bo vnovič razkril razmerja moči na vrhu.

Objavljeno
15. maj 2017 20.57
CYCLING-ITA-GIRO
Nejc Grilc
Nejc Grilc

Foligno - Karavana se je po gorskem cilju na Blockahusu preselila v Foligno, kjer v čudovitem sončnem vremenu preživljajo drugi prosti dan na dirki. Nekateri so se odločili le za ležerno uro na kolesu in kavo z razgledom, spet drugi so se pedala poganjali predvsem z mislijo na kronometer. Jan Polanc je denimo na kolesu za vožnjo na čas preživel kar 70 kilometrov, še vedno pa ne ve, kakšna vloga ga čaka v ekipi. 

»Jutri odpeljemo kronometer in se dokončno pogovorimo, kako naprej. Bomo videli. Važno je, kaj bo ekipa rekla. Če bomo branili majico, bom moral pustiti etape in si nabrati malo večji zaostanek, da bom lahko šel v beg in skušal pobrati točke na gorskih ciljih. Zaenkrat je še odprto,« je povedal Polanc, ki se želi preizkusiti v dirkanju na visoko uvrstitev v skupnem seštevku. Če bi uspel priti v deseterico, bi bila to izjemna popotnica za prihodnje sezone in dobra reklama v boju za kapetanski položaj v ekipi, sploh glede na to, da v Italijo ni prišel s skupnim seštevkom v mislih. 

Medtem na Giru še vedno odmeva padec šestih kolesarjev ekipe Sky, ki ga je zakrivil neprevidni motorist na policijskem motorju. Najprej je izgledalo, da bo Geraint Thomas zaradi poškodbe rame zapustil Italijo, a se je nato izkazalo, da vendarle ni tako hudo.» Do konca je še veliko etap, dirkal bom iz dneva v dan in potem videl, ali se bom osredotočil na skupni seštevek ali pa na lov za etape. Dobro se počutim, zmaga je verjetno izgubljena, na oder za zmagovalce pa bi se morda vseeno lahko prebil. Jutri bom nedvomno vozil na polno,« je ob prostem dnevu za spletno stran britanske ekipe povedal Thomas.

Slabše jo je odnesel Mikel Landa. »Včeraj sploh nisem čutil ene noge, zato sem do vrha vzpona nekako prišel le s poganjanjem ene noge. Bal sem se, kaj bo prinesel današnji dan, a je že zdaj za odtenek bolje, zato ne bom obupal. Naslednje dni se bom počasi poizkušal spet vrniti v formo in nato napasti eno od etap,« je povedal Španec, ki je skupaj s Thomasom na Giro prišel kot kapetan. 

»Po kronometru bomo vedeli več, teh 30 sekund bo verjetno premalo za Toma Dumoulina, ki je očitno zelo dobro pripravljen. Tudi če izgubim rožnato majico, ne bo nobene tragedije, do konca dirke je še veliko vzponov, kjer se bo dirka odločala, predvsem v zadnjem tednu,« pa pravi novi nosilec majice vodilnega Nairo Quintana, ki je izpostavil tudi odličnega Thibauta Pinota. Francoz je v zadnjih sezonah postal zelo dober kronometrist in bo Kolumbijcu zagotovo nevaren. Kronometer med Folignom in Montefalcom bo potekal po razgibani, slabih 40 kilometrov dolgi trasi.