Razočaran rešitev vidi na cesti

Slovenski gorski kolesar Miha Halzer v krosu na izpadanje nima več motiva.

Objavljeno
04. september 2014 03.01
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Hafjell – Potem ko se je pred dvema letoma kariera Mihe Halzerja v eliminatorju začela tako obetavno, je na svetovnem prvenstvu na Norveškem bledo izzvenela. Hrastničan je bil vse od uvedbe te discipline redno med najboljšimi, z 19. mestom pa bržkone že za vedno končal nastope v krosu na izpadanje, ki ga je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) na lepem ukinila.

Halzer je bil redno v vrhu in s svojo eksplozivnostjo eden najzanimivejših tekmovalcev v svetovnem pokalu, njegove ambicije so bile velike. Potem ko se je lanska sezona zanj nesrečno končala s poškodbo, se je na letošnjo pripravil toliko bolje, a zaman. V Novem Mestu je sicer dočakal krstno zmago, ki se mu je dolgo izmikala, toda hitro je bilo zanj sezone že konec, UCI se je namreč odločila, da je prirejanje tekem v tej disciplini zanjo prevelik finančni zalogaj. Halzer tako od junija ni več dirkal, močno razočaran nad odločitvijo krovne kolesarske zveze ni imel več pravega motiva. »Konkurenca se je razvila, tekme so ravno postale močne, zdaj pa jih bodo ukinili. Samo zaradi tega sem se umaknil iz svetovnega pokala v drugem delu sezone, saj nimam več motiva za dokazovanje, da bi se morda lahko prebil v kakšno močno ekipo. Doslej sem ogromno vlagal v to, imel sem potencial in dobre možnosti, toda zdaj me je čisto minilo,« je povedal Hrastničan.

Čeprav brez svetovnega pokala, naj bi UCI eliminator ohranila na svetovnih prvenstvih, a mnogi v tem ne vidijo pravega smisla. Tudi v Hafjellu na Norveškem, kjer se te dni gorski kolesarji merijo za kolajne, dirka nekako ni več imela pravega naboja, zlasti ne za Halzerja. Z 19. mestom in izpadom v osmini finala nikakor ni bil zadovoljen. »Proga mi ni ustrezala, saj je bila povsem tehnična, na mehki podlagi. Že v kvalifikacijah sem imel težave. Poznalo pa se je tudi, da sem v zadnjem času malo dirkal,« je sporočil z Norveške, kjer bo v soboto nastopil še v olimpijskem krosu, disciplini Tanje Žakelj in Blaže Klemenčič.

Zdaj je že pogledal za novimi izzivi. Veliko časa je preživel na specialki in tudi priznal, da se nagiba k prestopu med cestne kolesarje. Kar je kajpak tudi edina smiselna pot, glede na nove finančne reze UCI v gorskem kolesarstvu. »Nič še ni dorečenega, bom pa zagotovo nekam presedlal,« je dejal Halzer, ki sicer novega kluba še nima. »Pred seboj imam nov motiv, a moram začeti od začetka, imel pa bom veliko prostora za dokazovanje. V eliminatorju več kot zmagati v svetovnem pokalu tako ne moreš, a če tudi to ni dovolj in ne šteje toliko, kot bi želel, vse skupaj nima pravega pomena,« si je še priznal in obžaloval, da v eliminatorju, disciplini, ki mu je bila pisana na kožo, vodilni možje UCI niso videli pravega potenciala. Tako je bila sezona, ki se v teh dneh končuje v Hafjellu, na nek način že prehodna. Kje ga čaka nov začetek, pa bomo še videli.