Richie Porte na kronometru vrgel rokavico tekmecem

Avstralec Richie Porte je z veliko zmago v vožnji na čas na Dauphineju pokazal, da letos resno meri na rumeno majico na Touru.

Objavljeno
07. junij 2017 18.23
CYCLING-QAT-WORLD-CHAMPIONSHIPS
N. Gr.
N. Gr.

Bourgion-Jalieu - Kriterij Dauphine ali mali Tour, kot mu pravijo kolesarji, se je končno razživel z vožnjo na čas. Richie Porte je izjemno sezono 2017 nadaljeval z vožnjo, ki je osupnila tudi njegove trenerje, in največje konkurente prehitel za več kot pol minute v manj kot 24 kilometrih. 

Razočaran je bil tudi Tony Martin, svetovni prvak v kronometru, ki je še tretjič letos v vožnji na čas končal tik pod vrhom. To ni najboljša napoved za Nemca, ki si želi na posamičnem kronometru v Dusseldorfu, s katerim se bo začel letošnji Tour, obleči rumeno majico pred domačimi navijači. Za Portom je zaostal 12 sekund.

Avstralec je očitno odločen, da Chrisu Froomu ne bo več gledal v hrbet. Na kronometru je dobil potrditev, da mu letos nihče ni kos, niti Froome, ki je daleč od prave forme. Britanec je zaostal celo za Albertom Contadorjem, ki ni najboljši kronometrist, navdušil pa je Alejandro Valverde, ki je končal na izvrstnem tretjem mestu.

Dobro se je boril tudi nosilec rumene majice Thomas de Gendt, ki je z zelo borbeno vožnjo ohranil slabe pol minute prednosti pred Portom in rumeno majico vsaj še za en dan. V gorah Avstralcu skoraj zagotovo ne bo kos, a je že do sedaj de Gendt prikazal precej več, kot bi pred dirko lahko od njega pričakovali. V naslednjih razgibanih etapah bo težko prišlo do večjih sprememb, odločali bosta sobotna in nedeljska gorska etapa, ko se bo karavana povzpela tudi na sloviti Alpe d'Huez.

Jani Brajkovič od vožnje na čas ni pričakoval veliko, a so skoraj tri minute zaostanka in 98. mesto vendarle precej manj, kot je Belokranjec zmožen na kronometrih. Očitno še vedno ni našel prave forme in če si bo želel izboriti vozovnico za Tour, bo moral v gorah pokazati precej več. Grega Bole in Borut Božič sta končala v ozadju.