Roglič in Pogačar v lov na prvi slovenski spomenik

Slovenska zvezdnika sta med favoriti najstarejše klasične dirke Liege–Bastogne–Liege.

Objavljeno
04. oktober 2020 08.58
Posodobljeno
04. oktober 2020 10.11
Primož Roglič (levo) in Tadej Pogačar poskušata slovensko prevlado z etapnih dirk prenesti še na enodnevne. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Ljubljana - Čeprav sta Primož Roglič in Tadej Pogačar 1. in 2. na svetovni jakostni lestvici, sodita še med »zelence«, ko gre za največje kolesarske enodnevne preizkušnje. To bi se lahko spremenilo danes, ko je na vrsti 106. dirka Liege–Bastogne–Liege.

La Doyenne (Stara dama) v Valoniji pravijo svoji največji in najstarejši dirki, ki so jo prvič priredili leta 1892. V karavani je posebno mesto našla, ker je trasa z 257 km in 4500 višinskimi metri med najbolj selektivnimi na koledarju (lani je cilj na klanec v Ansu sicer zamenjala ciljna ravnina v središču Liegea). In to daje upanje, da bi lahko Slovenci naposled slavili zmago na enem od petih spomenikov, med katere poleg te belgijske preizkušnje sodijo še dirka po Flandriji, Pariz–Roubaix, Milano–Sanremo in po Lombardiji.



Zahtevnejša, kot je proga, bolj pridejo do izraza odlike najboljših, med katere ta čas sodita Pogačar in Roglič, 1. in 2. na Touru, ki se je končal pred dvema tednoma. Tako kot za številne druge zanju ni bilo počitka, sledilo je SP v Imoli in Valonska puščica …


Roglič in Alaphilippe izpustila puščico


Na njej je Pogačar zasedel 9. mesto, bilo je razvidno, da ni tako svež in eksploziven, kot je bil na dirki po Franciji. Kar je razumljivo po tritedenskih bitki, ki mu je prinesla rumeno majico. Zdaj je vprašanje, ali je le potreboval 10 dni, da ponovno napolni baterije, ali gre njegova forma navzdol. Enako velja za Rogliča, ki je po 6. mestu na SP izpustil sredino ardensko preizkušnjo in se tako kot novopečeni svetovni prvak Julian Alaphilippe osredotočil le na današnji štart.

»Šele dirka bo pokazala, koliko sem si opomogel in šele po koncu bom videl, ali mi ta trasa ustreza. To je najstarejša dirka na koledarju, vesel sem, da sem končno na štartu. Kdo bo vodja naše ekipe? Nimamo določenega kapetana, na tako zahtevnih klasičnih dirkah je to vedno tisti, ki ima proti koncu najmočnejše noge. Ne vem, kakšen bo razplet, bom pa gotovo dal vse od sebe,« je pred štartom (10.00) povedal Roglič.



Če gre soditi po zmožnosti regeneracije slovenskih zvezdnikov, bosta spet nared. Ne nazadnje je bilo podobno lani z Rogličem, septembra je slavil zmago na Vuelti, nato bil manj prepričljiv na SP, sledili pa sta dve oktobrski zmagi na dirkah po Emiliji in Tre Valli Varesine. Poskušal je dobiti tudi prvi slovenski spomenik, vendar je na dirki po Lombardiji izgubil taktično bitko in končal na 7. mestu.



Zdaj bo prvič nastopil na Liege–Bastogne–Liege (na štartu bosta tudi Jan Polanc in Matej Mohorič), tu je aprila lani ognjeni krst z 18. mestom prestal tedaj še 20-letni Pogačar. To je najboljša slovenska uvrstitev na tej dirki in obeta se, da bo letvica od danes postavljena višje. Veliko vprašanje je, ali bo 2. mesto Janija Brajkoviča z dirke po Lombardiji 2008 še naprej najboljša uvrstitev naših kolesarjev na petih spomenikih.

Četrtič je na sporedu tudi ženska dirka, ki se je začela ob 8.40, na 135 km dolgi preizušnji so štartale tudi kolesarke ekipe Ale BTC Ljubljana, med katerimi sta slovenski reprezntantki Urška Pintar in Eugenia Bujak.