S tasmanskim vragom letos ni šale

Criterium du Dauphine: Richie Porte premagal tudi svetovnega prvaka, Jani Brajkovič razočaral.

Objavljeno
08. junij 2017 00.03
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Bourgion-Jalieu – Vožnja na čas na kriteriju Dauphine je potrdila stanje, ki ga spremljamo celo leto. Richie Porte je izvrsten, Alejandro Valverde zimzelen, v taboru ekipe Sky pa zaradi slabe forme Chrisa Frooma že zvoni alarm. Jani Brajkovič je v Franciji dobil proste roke, a priložnosti po prvih etapah sodeč ne bo izkoristil.

Začetek Dauphineja je bil sezona 2017 v malem, ponudil je malo novega. Napake šprinterskih ekip so zaznamovale prve tri etape, ponujeno priložnost je z odprtimi rokami sprejel Thomas de Gendt in oblekel rumeno majico, zadržal jo je tudi v vožnji na čas. Bolj kot nova dobra predstava Belgijca je bil v ospredju prvi dvoboj večine glavnih favoritov za zmago na Touru.

Chris Froome ima za seboj zanj nenavadno slabo pomlad, a je v Francijo kljub temu prišel samozavesten. »Trikrat sem že zmagal na Dauphineju in vsakič sem v rumeni majici kasneje zaključil tudi Tour, zame je to zelo pomemben test pripravljenosti. Nikomur mi ni treba ničesar dokazati, bolj gre za to, da sam pri sebi vidim, kako se vrtijo noge. Zmage bi bil zelo vesel,« je pojasnil Froome, ki ne skriva, koga se najbolj boji: »Porte, Bardet in Contador bodo zelo nevarni, Richie ima za seboj izvrstno sezono. Mislim, da bo Quintana po Giru težko prišel v pravo formo, a ga nikakor ne smemo odpisati.«

Očitno je imel trikratni zmagovalec francoske pentlje prav. Richie Porte je razgiban, a le dobrih 23 kilometrov dolg kronometer odpeljal izjemno. Na tehnično zahtevnih odsekih je z najbolj agresivno linijo pridobil nekaj sekund, na vzponih je »letel« po cesti. »Zagotovo nisem pričakoval zmage, tudi tako visoka prednost me je presenetila. Že dolgo nisem prikazal dobre vožnje na čas, zato sem današnjega uspeha še toliko bolj vesel. Letos smo ogromno trenirali s kolesom za kronometer, izboljšal sem tudi položaj in očitno je trening obrodil sadove,« je pred podelitvijo nagrade žarel Porte, v kolesarski karavani znan kot »tasmanski vrag«. Premagal je štirikratnega svetovnega prvaka Tonyja Martina, ki je Avstralcu športno čestital. Martin je sezono podredil uvodnemu kronometru Toura, kjer si pred domačimi navijači v Düsseldorfu želi obleči rumeno majico, prvo v bogati karieri. S tretjim mestom je tekmece osupnil Alejandro Valverde, ki ne velja za specialista v vožnji na čas. »Zelena puščica« je v izjemni formi in Baska kljub 37-letom ne gre odpisati iz boja za rumeno majico. Froome je na osmem mestu zaostal 37 sekund, prehitel ga je tudi Alberto Contador, ki mu v zadnjih letih v boju z uro ni bil niti blizu. Če se do nedelje razmerje moči ne bo bistveno spremenilo, po štirih letih Britanec dirke po Franciji ne bo začel kot favorit za slavje v Parizu.

Janiju Brajkoviču je ekipa na Dauphineju ponudila možnost, da z dobro vožnjo potrdi mesto v ekipi za Tour, a Belokranjcu ne gre. Na kronometrih že nekaj let ne blesti, skoraj tri minute zaostanka pa so vendarle občutno preveč. Visoka uvrstitev je splavala po vodi, Alpe pa bodo za Brajkoviča zadnja priložnost, da prepriča ekipo in si pribori julijski zmenek z rumeno pentljo.