Sanjska druga etapa za nemško »gorilo« - zmaga in maglia rosa!

Počasna druga etapa Gira je v nasprotju s pričakovanji pripadla šprinterjem, Andre Greipel je popravil petkovo napako.

Objavljeno
06. maj 2017 19.52
CYCLING-ITA-GIRO
Nejc Grilc
Nejc Grilc

Tortoli - Druga etapa stote dirke po Italiji je bila na papirju pisana na kožo ubežnikom, a se je kljub težkemu profilu zdelo, da šprinterji še ene priložnosti ne bodo želeli izpustiti iz rok. Ubežna skupina niti za trenutek ni ušla na prednost, ki bi ekipe v glavnini resno skrbela, za nekaj navdušenja afriških navijačev je poskrbel Daniel Teklehaimanot, ki se je še drugi dan zapored uspel prebiti med ubežnike.

Vzpon druge kategorije na Genno Silano slabih 50 kilometrov pred ciljem je poskrbel za nekaj napadov, a je Bahrain Merida vse poizkuse pobega hitro nevtralizirala. Na hitrem in zahtevnem spustu so Vincenza Nibalija varno obdržali v ospredju in ga pripeljali do zadnjih treh kilometrov, ko so mesto na čelu prepustili šprinterskim vlakom. Alarm je svetil v avtomobilu ruske Katjuše, saj je Ilnur Zakarin v zadnjih kilometrih izgubil stik z glavnino, a ga je osmerica pomočnikov tik pred ciljem vendarle pripeljala nazaj na rep skupine.

V šprintu se je Lukas Pöstlberger pogumno boril v boju za rožnato majico, a proti velikim imenom ni imel možnosti. Andre Greipel, Caleb Ewan in Fernando Gaviria so šprint začeli skoraj poravnani, mladi Avstralec je bil zelo hiter, nato pa je zaradi okvare kolesarskega čevlja ostal brez možnosti. Nemška gorila je Roberta Ferrarija in Gavirio brez težav pustila v svojem zavetrtju, zmaga pa je Andreju Greiplu po zaslugi odbitnih sekund prinesla tudi tako želeno maglio roso, prvo v njegovi karieri.

»Dan še zdaleč ni bil lahek. Čeprav je bila etapa dolga in zahtevna, pa na srečo ni bilo veliko napadov, kar je ustrezalo nam sprinterjem. Lačen sem zmag, zdaj pa ponosen, da sem jih na letošnji dirki hitro začel zbirati. Zmago bi posvetil mojim pomočnikom, ki so spet opravili izvrstno delo, in moji mami,« je po uspehu dejal Nemec, ki je od leta 2008 na vsaki izmed treh največjih dirk, na katerih je nastopil, zabeležil vsaj eno etapno zmago.

Slovenci so svoje naloge opravili dobro, predvsem Luka Pibernik, ki je pomagal pri narekovanju tempa in Luka Mezgec, ki je Calebu Ewanu pripravil odlično izhodišče za šprint, ki bi se zelo verjetno lahko končalo z zmago, če Ewan ne bi imel velike smole z opremo. Jutri bo na Giru na vrsti skoraj povsem ravna etapa do Cagliarija in nova priložnost za hitre kolesarje, v četrti etapi pa bo na vrsti tudi prvo merjenje moči v gorah - vzpon na Etno. 

Dirka po Italiji, 2. etapa, Olbia - Tortoli, 221 km:

1. Andre Greipel (Nem, Lotto-Soudal) 6;05:18
2. Roberto Ferrari (Ita, UAE-Emirates)
3. Jasper Stuyven (Bel, Trek-Segafredo)
4. Fernando Gaviria (Kol, QuickStep-Floors)
5. Kristian Sbaragli (Ita, Dimension Data)
6. Enrico Battaglin (Ita, LottoNl-Jumbo)
7. Ryan Gibbons (JAR, Dimension-Data)
8. Geraint Thomas (VB, Sky)
9. Caleb Ewan (Avs, Orica-Scott)
10. Rui Costa (Por, UAE-Emirates)
17. Luka Mezgec (Slo, Orica-Scott)
21. Kristijan Koren (Slo, Cannondale-Drapac)
27. Luka Pibernik (Slo, Bahrain-Merida)
59. Matej Mohorič (Slo, UAE-Emirates) - vsi isti čas
118. Jan Polanc (Slo, UAE-Emirates) 0:24
131. Jan Tratnik (Slo, CCC-Sprandi) - isti čas