Sanjska sezona se nadaljuje - Philippe Gilbert najboljši še na dirki Amstel Gold!

Philippe Gilbert je imel v zaključku več moči od Michala Kwiatkowskega in se veselil še četrte zmage na dirki Amstel Gold.

Objavljeno
16. april 2017 19.03
CYCLING-BEL
N. Gr.
N. Gr.

Maastricht - Sezona ardenskih klasik je odprta - najbolje jo je začel prav specialist za te preizkušnje Philippe Gilbert, ki je dobil dirko Amstel Gold Race. Na znamenitem Caubergu je Gilbert spet poskrbel za prvo selekcijo in v ospredju je ostala le peščica kolesarjev.

Sprva je kazalo, da beg ne bo uspešen in da se je Gilbert tokrat uštel, ko je napadel prvi, a je močna skupina kolesarjev okrog njega le začela delovati kot celota, složno so narekovali tempo in prednost povišali do minute. Ko je že vse kazalo, da bo odločal šprint deseterice, je na zadnjem vzponu dneva Gilbert napadel še enkrat in takrat mu je lahko sledil le še zmagovalec dirke Milano-Sanremo Michal Kwiatkowski. Gilbertu je počitek (izpustil je Paris-Roubaix) očitno zelo dobro del, saj je tudi po 32 vzponih in več kot šestih urah in pol dirkanja še vedno na kolesu izgledal zelo dobro. 

V šprintu je imel Poljak boljši položaj in tudi pravilno tempiral zaključek, a je bil belgijski državni prvak tokrat enostavno premočan. Tik pred ciljno črto je prilezel mimo Kwiatkowskega in se veselil še četrte zmage na dirki, kjer je pred več kot desetletjem zaslovel.

»To je definitivno moja dirka. Tu sem zmagal že četrtič, tu sem postal svetovni prvak. Pametno je bilo, da sem izpustil Pariz-Roubaix, tudi na Barbanstki puščici med tednom sem se bolj ogreval za današnji nastop. Danes je bilo težko, vsi v ubežni skupini smo odlično delali in sodelovali, vsak bi si zaslužil zmago. A zmaga lahko le eden. V zadnjih kilometrih je bilo jasno, da bom to jaz ali Kwiato. On je odličen sprinter, spoštujem ga, vedel sem, da ga bo težko premagati. Bil sem na limitu, a če hočeš zmagati, moraš poiskati dodatne moči, moraš biti odstotek ali dva nad svojo mejo. Pred sprintom sem mu rekel, da bo danes zmagal najmočnejši na dirki, to je najboljši dogovor, ki sem mu ga lahko ponudil. S hitrim sprintom me je nekoliko presenetil, a ker je bil veter v prsi, nisem delal panike. Hitro sem se mu približeval in ga v pravem trenutku tudi prehitel,« je bil na cilju zadovoljen belgijski veteran. Teden ardenskih klasik se bo nadaljeval z valonsko puščico v sredo, vrhunec pa bo doživel naslednjo nedeljo na dirki Liege-Bastogne-Liege, četrti od petih velikih enodnevnih klasik ali monumentov sezone.

Trije slovenski predstavniki - Jan Tratnik, Grega Bole in Matej Mohorič - v zaključku niso krojili razpleta dirke, sta pa Bole in Mohorič opravila veliko dela ob dobrih uvrstitvah njunih ekipnih kolegov (Izagirre 7., Rui Costa v dvajseterici). 

Zmaga ostala na Nizozemskem, BTC City po pričakovanjih

Žensko različico dirke je dobil domačinka in olimpijska prvakinja Anna van der Breggen, ki je napadla tri kilometre pred ciljem in se otresla tekmic. Druga je bila Elizabeth Deignan, tretja pa Katarzyna Newiadoma. Najboljša predstavnica ekipe BTC City Ljubljana je bila spet Poljakinja Eugenia Bujak, ki je tokrat končala kot 27. Bujakovi ne uspe ujeti odločilnih begov, zato pa večino dirk zaključi v prvi zasledovalni skupini med 20. in 30. mestom in točno tako se je dirka odvila tudi tokrat. Polona Batagelj je bila 33., Urša Pintar pa je odstopila.