Šest Slovencev bo poskušalo nadaljevati tradicijo

Ob jubileju rožnate pentlje bodo Slovenci v pobegih iskali pot do etapne zmage. Kdo bo nasledil Mezgeca, Polanca, Rogliča?

Objavljeno
04. maj 2017 02.14
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Alghero – Štart stote dirke po Italiji je tik pred vrati, na Sardiniji pa jutrišnji prvi pok sodniške pištole pričakuje tudi šesterica Slovencev. Različne vloge prinašajo različna pričakovanja, potiho pa napovedujejo lov na nadaljevanje zmagovalne tradicije, ki jo je v Trstu začel Luka Mezgec.

Najstarejši med slovensko šesterico Kristijan Koren bo le dočakal prvi nastop na Giru. Za debi bi si težko izbral bolj spektakularno izvedbo rožnate pentlje, njegova naloga pa je jasna. »V ekipi imamo dva prava kapetana, v težkih etapah ju bom držal v ospredju do vzponov, na ravninskih pa bom poizkušal ujeti kakšen beg,« pravi Koren, o katerem z izbranimi besedami govori športni direktor ekipe Cannondale Drapac Charly Wegelius: »Je izjemno zanesljiv, eden tistih, ki jih lahko kadarkoli pokličeš na dirko, pa veš, da bodo svojo nalogo opravili vrhunsko. Je v dobri formi, imel bo dovolj priložnosti.«

Skrivnosti italijanskih cest dobro pozna prvi slovenski zmagovalec etape na Giru. Luka Mezgec jo je dosegel v zadnji etapi dirke leta 2014, in to ne kjerkoli. Prvi je ciljno črto pred množico navdušenih slovenskih navijačev prečkal v Trstu in ga, kot se je takrat v navalu navdušenja izrazil tudi znameniti komentator Carlton Kirby, »naredil spet slovenskega«. Mezgec je pred lansko sezono lastne rezultatske ambicije potisnil na stran in se preselil k avstralski Orici Scott, kjer je mentor obetavnega šprinterja Caleba Ewana. »Naloga Luke bo, da skupaj z Alexom Edmondsonom po najboljših močeh v šprintih pomaga Calebu, saj bo drugi del ekipe skrbel za Adama Yatesa. Upam, da bomo lahko uspešni tako v šprintih kot v gorah,« je vlogo izkušenega Slovenca, ki ga nedvomno čakajo zahtevni trije tedni, pojasnil športni direktor Matt White.

Luka Pibernik je najprej načrtoval odhod na francoski Tour, a si ga je po dobrih spomladanskih predstavah ob sebi zaželel Vincenzo Nibali. »Pred tremi tedni sem izvedel, da grem v Italijo, zdaj pa moram upravičiti zaupanje. Žal se nisem posebej pripravljal na Giro, a sem že vse leto v dobri formi. Priložnosti za pobege ne bo, edini cilj ekipe je zmaga Nibalija,« se odgovornosti zaveda nekdanji član ljubljanskega Roga, ki nosi dres Bahrain Meride.

Največ priložnosti bo za Mateja Mohoriča in Jana Polanca. Mohorič v Italijo prihaja po Ardenskih klasikah, Polanc pa je pravo formo za naskok na etapno zmago pilil kar na vulkanu Etna. Oba si obetata, da bosta v k pobegom nagnjeni ekipi UAE Emirates lahko v ospredju, to si v poljski ekipi CCC Sprandi želi tudi Jan Tratnik. Po napovedih sodeč bodo stoto obletinco maglie rose Slovenci počastili napadalno. Z etapno zmago bi podaljšali niz, ki ga je pred tremi leti začel Mezgec, v naslednjih letih pa nadaljevala Polanc in Primož Roglič.