Sky in Froome pokazala zobe ob prvencu Aruja

Prvi pravi preizkus v gorah je ekipa Sky prestala z odliko, Chris Froome v rumenem. Brajkovič solidno, Roglič precej zaostal.

Objavljeno
05. julij 2017 22.56
Nejc Grilc
Nejc Grilc

Planche des Belles Filles – Karavano na Touru je po dolgem času že v prvem tednu pričakala etapa s ciljnim vzponom, Chris Froome pa je na prizorišču prve etapne zmage na dirki po Franciji spet pokazal svojo moč. Nekoliko sta razočarala Quintana in Contador, precej je zaostal tudi Primož Roglič, dobro pa je z zaključnim vzponom opravil Jani Brajkovič.

V Franciji je pred začetkom etape še vedno odmevala kontroverzna izključitev Petra Sagana, ki so ga prireditelji zaradi nevarnega šprinta poslali domov. Pozno zvečer je, preden se je vrnil v Monaco, Sagan še enkrat stopil pred novinarje: »Ničesar ne morem storiti, lahko le sprejmem to odločitev komisije, čeprav se z njo ne strinjam. Videli ste, kako kaotičen je bil šprint, tudi kolesarji okrog mene so spreminjali smer vožnje. Takšni šprinti so se že in se še bodo dogajali, zato mislim, da nisem storil nič narobe. Žal mi je za Marka, upam, da bo čimprej okreval, žal mi je, da je zaradi mene pristal na tleh. To je vse.« Saganu je v bran stopila tudi kopica nekdanjih profesionalnih kolesarjev, najbolj odločen je bil Jens Voigt: »Poglejte, kako je šprintal Demare, dvakrat je zamenjal smer in Bouhanni se je komajda obdržal na kolesu. Zaneslo ga je v Sagana, on pa se je umaknil proti ograji. Vsi šprintajo na zmago, zato ni nihče zaviral in zgodila se je nesreča, a zanjo ni bil kriv Peter.« Polemike se bodo nadaljevale tudi v prihodnjih dneh, Tour pa je v eni etapi izgubil dva izjemna šprinterja, saj je z zlomljeno lopatico domov odšel tudi Mark Cavendish.

Dogajanje se je nadaljevalo s peto etapo, cilj na Planche des Belles Filles pa je obljubljal prvo pravo merjenje moči favoritov za končno zmago. BMC je večino etape diktiral oster tempo in močno ubežno skupino držal na varni razdalji ter tako pokazal, da bo imel Richie Porte v boju za rumeno majico za seboj močno ekipo. Na zaključnem vzponu pa nič novega, vlak ekipe Sky se je postavil na čelo in s hitrim ritmom zdesetkal skupino favoritov. Ko je tri kilometre do cilja odvil Michal Kwiatkowski, se je naprej pognal Fabio Aru. »Kljub hudemu tempu Skya sem se počutil odlično, zato sem jih želel spraviti v težave. Nihče mi ni sledil in dal sem vse od sebe, v zadnjih 300 metrih sem bil povsem na robu, a sem vedel, da me bo težko še kdo ujel. Zmagal sem že na Giru in Vuelti, a zmaga na Touru je vendarle nekaj posebnega,« je bil v cilju ponosen Aru, ki se po težki poškodbi vrača v pravo formo, potrdil jo je z zmago na italijanskem državnem prvenstvu tik pred dirko po Franciji. Ko se je etapa Toura leta 2014 nazadnje končala na Planche des Belles Filles, je prav tako slavil italijanski prvak, le da je takrat zeleno, belo in rdečo na prsih nosil Vincenzo Nibali.

Nairo Quintana in Alberto Contador sta na sredini vzpona popustila, a je Španec v zaključku zbral moči in majhno skupinico spet pripeljal v zavetrje Chrisa Frooma, ki je ob manjši krizi Gerainta Thomasa prevzel rumeno majico. »Lepo je biti spet v rumenem, a je do konca dirke še zelo dolga pot. Ekipa je v odličnem položaju, saj imamo z mano in Geraintom dve žezli v ognju,« je bil Froome zadovoljen, da je spet tam, kjer smo ga vajeni – na vrhu. Richie Porte, Romain Bardet in Dan Martin s tempom trikratnega zmagovalca Toura niso imeli težav, bitka v gorah se bo nadaljevala v soboto in nedeljo. Primož Roglič po padcu očitno še ni pravi, saj je stik z vodilno skupino izgubil kmalu po začetku vzpona, v cilj pa je prišel skoraj tri minute in pol za Arujem. Bolje je šlo Janiju Brajkoviču, ki se je s peklensko strmim vzponom spopadel v svojem ritmu, le minuta in pol zaostanka za Froomom pa je razlog za optimizem kapetana Bahrain Meride, ki si po grdem padcu in odstopu Jona Izagirreja to vlogo deli z Ondrejem Cinkom. Hribolazci bodo mesto v soju žarometov za dva dneva spet prepustili šprinterjem, v skoraj popolnoma ravni šesti etapi bi bilo vse razen ciljnega šprinta veliko presenečenje.