Slovenska pentlja s TV kamerami

Prenos na Eurosportu korak v pravo smer, bo na dirko po Sloveniji spet prišel tudi Mark Cavendish?

Objavljeno
05. maj 2017 01.08
Najboljši Slovenec je na vrh pripeljal Jure Golčer (Adria Mobil) kot peti. Golte, Slovenija 16.junija 2016. [Dirka po Sloveniji,Golčer Jure,kolesarji]
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Ljubljana – Kolesarski dirki po Sloveniji je z zagotovljenim televizijskim prenosom uspel velik korak v pravo smer, ki se je napovedoval že nekaj let. Konkurenca bo podobna preteklim izvedbam, morda tudi z Markom Cavendishem. Kraljevska etapa bo obiskala Roglo, cilj pa ostaja v Novem mestu.

Direktor Bogdan Fink si je tega že dolgo želel, pred 24. izvedbo pa mu je naposled uspelo – dirko po Sloveniji bodo spremljale tudi kamere Eurosporta. Od 15. do 19. junija bodo prenašali šest ur dirkanja, ki ga bo mogoče spremljati tudi na nacionalni televiziji. Leta pogovorov so obrodila sadove, televizijsko produkcijo je s finančnim vložkom pomagala omogočiti tudi Slovenska turistična organizacija. Proračun dirke se bo povzpel na dobrih 850 tisoč evrov, velik logistični zalogaj je tudi cilj druge etape na Slovenski cesti v Ljubljani.

Organizacijskim spremembam so sledile mnogo bolj zanimive, tekmovalne. »Dirko si v prihodnje želimo za dan podaljšati, letos pa bi bil to vendarle prevelik zalogaj. Petdnevno dirko si želimo, da bi lahko predstavili vse slovenske regije, dodatni dan bi pritegnil tudi največje ekipe. V preteklosti je dirka po Sloveniji že trajala tudi sedem dni, morda bo v prihodnje spet,« je bil optimističen Fink. Za njim se je skozi etape sprehodil selektor Andrej Hauptman, ki je bil z videnim zelo zadovoljen: »Tri etape od štirih so zasnovane tako, da bi lahko uspelo tudi ubežnikom. Sploh prva etapa je ravno prav razgibana, da bo težko prišlo do šprinta, so pa vse zasnovane tako, da bodo tudi mladi slovenski kolesarji dobili svoje priložnosti. Na kraljevski etapi se bodo favoriti do Rogle le 'gledali' med seboj, aduti iz druge vrste pa bodo morali napasti že na Veliko Tinje, če želijo presenetiti.« Hauptman o imenih še ni želel govoriti. Upa, da bo Jan Polanc po Giru v dovolj dobri formi, da bi se lahko na slovenski pentlji boril za vrh. A ne več za rumeno majico, dirka bo namreč potekala pod sloganom »Boj za zeleno«, v modro-zeleni bo tako tudi dres vodilnega.

V Slovenijo prihaja pet ekip svetovne serije, ob »slovenski« Bahrain Meridi še UAE Emirates, Dimension Data, Bora Hansgrohe in Orica Scott. Ob njih bodo dirkale še tri italijanske prokontinentalne ekipe in ruski Gazprom RusVelo, med osmimi kontinentalnimi ekipami sta tudi ljubljanski Rog in novomeška Adria Mobil. Kranjski kolesarji bodo vozili v dresih slovenske reprezentance, morda se jim bo tik pred zdajci pridružilo še kakšno izkušeno ime iz tujine. O tekmovalcih iz svetovnega vrha Fink še ni želel govoriti, ponovno pa naj bi v Slovenijo prišel Mark Cavendish, če bo okreval po mononukleozi. Poleg Polanca selektor Hauptman upa še na prihod Luke Mezgeca, ki bi na domači dirki lahko stopil iz sence avstralskih šprinterjev. Odpisati ne gre niti »dolenjske puščice« Marka Kumpa, ki je z dvema etapnima zmagama v prejšnjih letih že pokazal, da mu je novomeški zaključek pisan na kožo. Končni štartni seznam bo znan med tretjim tednom Gira.