Srečni Luka s sedmimi zmagami kralj kitajskih dirk

Kolesarstvo: na pekinškem touru najboljši slovenski šprinter slavil drugo zaporedno zmago. V uvodni etapi večji del trpel.

Objavljeno
11. oktober 2014 02.05
V. D., šport
V. D., šport
Zhangjiakou – Kitajci so ob zmagoslavju Luke Mezgeca v 1. etapi zaključne dirke World Toura zapisali: »Srečni Luka drugič zapored zmagal v Pekingu«. Očitno so pozabili na njegovih pet zmag okrog jezera Qinghai. Bolje bi bilo zapisati: »Luka, kralj kitajskih dirk«. V zadnjih treh sezonah namreč noben kolesar na Kitajskem ni slavil toliko zmag.

Mezgec, ki ima med najbolj hitronogimi kolesarji na Kitajskem najmanj izkušenj, je zmagal v slogu prekaljenega mojstra in ugnal tri izvrstne šprinterje, Avstralca Caleba Ewana (Orica), Tylerja Farrarja in Italijana Sacha Modola, ki imajo skupno 143 zmag, medtem ko jih ima Kamničan, sicer najmlajši med njimi, le osemnajst, od tega v elitni konkurenci sedem. Mezgec je že v uvodni etapi dosegel cilj nastopa na Kitajskem in potrdil tretje meto v šprinterskem moštvu Gianta. Kitajska zmaga je že njegova šesta letošnja. Da nihče ni bil tako močan, kot je bil Mezgec, je potrdil tudi Modolo. »Kolegi so mi pripravili odlično izhodišče, vendar pa je imel Mezgec odločno močnejše noge,« je povedal.

Uvodna etapa ni bila tako lahka, saj je bilo veliko manjših klancev (od 300 do 500 m), ki so mu vzeli veliko moči. Fantje iz Gianta-Shimana so nadzorovali potek dirke skupaj z ekipo Sky in prvega moža pripeljali dovolj spočitega v zaključek dirke. »V šprintu nisem potreboval vlaka, ker v ekipi ni kolesarjev, ki bi lahko izpeljali pripravo za zadnji skok tako, kot si želim. Zato sem si sam prikolesaril dober položaj, iz katerega ni bilo težko zmagovito pospešiti,« je opisal akcijo v zdaj že prepoznavnem Mezgečevem slogu. Kos mu ni bila niti šprinterska naveza Quick Stepa, ki je narekovala ritem v zadnjem kilometru in slovi po svoji odlični izvedbi. »Bolje kolesariti, kot je Mezgec v zadnjem kilometru, ni mogoče. Bil je v zavetrju na odličnem mestu in le čakal na zaključno pospeševanje, ki mu tekmeci niso bili kos. Takšni šprinti so mu pisani na kožo, zato ni potreboval pomoči. Je vrhunski šprinter, ki se zna sam znajti v razpršenih zaključnih akcijah,« je Lionel Marie, trener Gianta, pohvalil Slovenca.

Za razliko od lanske zmage, ki jo je dosegel ob slovesu od Pekinga, je po letošnji oblekel rdečo majico vodilnega. Kljub temu, da kolesarje v zadnji tretjini dirke čaka skoraj 20 km dolg klanec z zaključno špico (8-odstotni nagib), ima dobre možnosti za nov podvig, kajti po vzponu sledi 15 km dolg spust in nato še 30 km ravnine do cilja v Yanquingu. Upa, da težav z višino, kakršne je imel v prvi etapi (dirka v uvodnem delu poteka kakšnih 200 km daleč od Pekinga na nadmorski višini 2000 m), ne bo več. Prav tako ga ni strah onesnaženja zraka, o katerem veliko govorijo. Danes je napovedan dež, tako da bo za vse lažje dihati.