Štangelj z močnimi aduti v Rio in Katar

Slovenska kolesarska podružnica bo Lampre s Polancem, Pibernikom, Mohoričem in Kumpom.

Objavljeno
19. november 2015 22.26
Portret Luka Mezgec, Ljubljana, 04.April2014
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Ljubljana – S selitvami slovenskih kolesarjev v konkurenci WorldToura in Pro Continental je zagotovo lahko najbolj zadovoljen selektor Gorazd Štangelj. Za dve največji tekmi sezone bo imel na OI v Riu de Janeiru vrhunsko četverko hribolazcev, na SP v Katarju pa izvrstno šprintersko vrsto. Močno ekipo pa bo lahko sestavil tudi na EP za profesionalce v Nici.

Štangeljevi aduti za zahtevno olimpijsko dirko, za katero se bodo pripravljali tudi vsi favoriti Toura, so specialisti za težke hribovske etape in enodnevne dirke – od povratnika v reprezentanco Simona Špilaka, Janija Brajkoviča, Jana Polanca in Primoža Rogliča do Gregorja Boleta, Mateja Mohoriča in Luke Pibernika. V Katarju se obeta prva slovenska šprinterska ekipa na najvišji ravni. Luka Mezgec, Borut Božič, Marko Kump, Gregor Bole, Kristjan Koren, Pibernik, Mohorič, Matej Mugerli, Jure Kocjan ... Le dovolj točk na dirkah WorldToura bodo morali nabrati, da jih bo lahko nastopilo devet.

Obeti so veliko boljši kot lani, ko je Špilak zbral kar 91,5 odstotka točk. Slovenija v elitni konkurenci še nikoli ni imela tako močne zasedbe. Kar deset reprezentantov – sedem v WorldTouru in trije v ProContinental – bo lahko nabiralo točke v koledarju WorldToura. V prestopnem roku je bil med pomembneži v svetovnem merilu Luka Mezgec. V avstralskem moštvu Orica-GreenEdge bo iskal priložnosti, ki jih v Giantu v senci Kittla in Degenkolba ni imel. Caleb Ewans in Michael Matthews le nista tako velika kalibra.

Slovenska podružnica bo Lampre s kar štirimi možmi. Polancu in Piberniku, ki sta podaljšala pogodbi, sta se pridružila Mohorič in Kump. Italijansko moštvo je mlado in ambiciozno, za vse Slovence pa bo zagotovo veliko priložnosti, tako na klasikah, etapnih dirkah kot tudi na Giru, Touru in Vuelti. Rogličeva vloga v ekipi LottoNL-Jumbo je seveda še neznanka.

Pri Špilaku in Korenu se ni nič spremenilo. Špilak bo imel v Katjuši železni repertoar pomladnih dirk, osredotočil pa se bo tudi na olimpijski nastop. Koren bo v močno spremenjenem Cannondalu (po sili razmer) ostal »zvest« svojemu delu dobro plačanega pomočnika.

V ekipah ProContinental bodo letos nastopili Borut Božič, Greg Bole in Jani Brajkovič. Idrijec je iz Astane prestopil v Cofidis na željo prvega špinterja Nacerja Bouhamija. Prva želja Božiča so seveda zmage, v najboljši formi povratek na klasike, nato pa uspešen nastop na SP in Touru. Bole se je vrnil v staro jato, kjer bo imel bržkone priložnost, da nastopi na Giru. Brajkoviča v dresu ameriškega moštva UHC ne bo na največjih etapnih dirkah, obeta pa si dirkanje na klasikah.

Večina slovenskih kolesarjev še nima programov dirk. Odličnega pa ima Mezgec: Tirreno–Adriatico, Milano–Sanremo, Ghent–Wevelgem, Giro, Vuelta ...

Na drugoligaški ravni – v konkurenci kontinental – je največ sprememb doživela Adria Mobil. Nosilca kakovosti Kumpa in Rogliča sta zamenjala 37- letni Jure Golčer, ki se je po štirih letih vrnil v domovino, in 20-letni Gašper Katrašnik iz Save, članski ekipi pa se je priključil tudi Gorazd, mlajši od bratov Per. V Novem mestu pričakujejo prihod še Mateja Drinovca, ki bo, po vzoru Rogliča, iz smučarskih vrst (doslej je bil kombinatorec) prestopil med kolesarje. Matej Mugerli je podaljšal pogodbo z Bakujem, Jan Tratnik pa z avstrijskim Amplatzom-BMC. Jure Kocjan še nima moštva. Zavrnil je ponudbo Adrie Mobil in dveh avstrijskih ekip. Pogovarja se z novoustanovljenim ameriškim moštvom in francoskim razreda ProContinental iz Marseilla, v upanju, da bo pogodba trajnejša, saj se je od leta 2008 moral kar petkrat seliti, ker so moštva izgubljala glavne sponzorje.

Aldo Ino Ilešič se je iz avstrijskega Vorarlberga vrnil v ZDA, kjer bo večinoma na kriterijih tekmoval za moštvo Alto Velo Seasucker. Nekdanji rogovec Jure Rupnik, ki se je s starši preselil v Kanado, bo še naprej kolesaril v moštvu H&R Block, Marko Pavlič iz Radenske pa se je preselil v Izrael, v ekipo Academy. Ljubljanski klub sta zapustila tudi Martin Otoničar (preselil se je v nižjerazredno ekipo iz Brescie) in Matic Šafarič, ki še nima moštva. Priključil pa se je Hrvat Bruno Maltar, lani član Meridiane. Sava ostaja zvesta svojemu programu vzgoje mladih. Kranjčanom se je po odhodu starejšega Katrašnika priključil 18-letni Idrijec Simon Čibej, do včeraj gorski kolesar.