Stara gospa zadnja priložnost pomladi

Na zaključnem klasiki spomladanskega kolesarskega koledarja v Ardenih vse oči uprte v Alejandra Valverdeja.

Objavljeno
21. april 2017 23.06
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Liege – Na najstarejši enodnevni dirki ni dvoma o prvem favoritu. Alejandro Valverde želi po izjemni pomladi pospraviti v žep še četrto zmago na La Doyenne, a tudi konkurenca na čelu s Kwiatkowskim in Martinom še ni vrgla puške v koruzo. Na štartu v Liegu bodo tudi Luka Pibernik, Grega Bole in Matej Mohorič.

Ker je najstarejša v koledarju, ji pravijo La Doyenne ali stara gospa. Dirka Liege-Bastogne-Liege v belgijskih Ardenih zaključuje del sezone, namenjene robustnim in eksplozivnim kolesarjem. Od nedelje dalje bodo štafetno palico nosili peresno lahki hribolazci, najprej pa nas na desetih vzponih v 258 kilometrih čaka boj za četrto veliko klasiko leta.

Valverdeju letos uspeva domala vse. »Nisem rojen za nogomet, namenjen mi je bil kolesarski sedež. Imam izjemno ekipo, v zadnjih letih sem veliko bolj sproščen, zato lahko delam, kar me veseli. In kaj me veseli? Zmage!« je bil po sredini zmagi neposreden skoraj 37-letni Španec, ki uživa v najboljši pomladi svoje kariere. Pravo dirkanje se bo začelo 40 kilometrov do konca na vzponu Redoute, od tam do cilja časa za predah ne bo več. Na zmago resno računajo še Michal Kwiatkowski, Dan Martin in Sergio Henao, tudi Bahrain Merida z Izagirrejem in Gasparottom ambiciozno pričakuje stopničke. V pomoč jima bo Luka Pibernik.

»Po kockah sem si vzel nekaj dni premora, saj je zame sezona že zelo dolga. Težko rečem, kako hiter bom v zaključku, upam da bom kapetanom lahko pomagal čim dlje,« pravi nekdanji član Roga, ki bo letos okusil tudi slast Gira. Enak program čaka tudi Mateja Mohoriča. »Trasa Liega mi je všeč, a nimam dovolj dobrih nog, da bi bil lahko zraven v finišu. V nedeljo bom zato delal za Ulissija, Costo in Meintjesa, nato bo na vrsti vrhunec pomladi z Girom. Upam, da mi bo tam uspel kakšen dober rezultat.«