Tanja na SP iz ozadja pod zmagovalni oder, Blaža tik za njo

Na SP v olimpijskem krosu nov uspeh slovenskih kolesark: Tanja Žakelj četrta, Blaža Klemenčič peta. Miha Halzer 88.

Objavljeno
06. september 2014 15.31
Tanja Žakelj is 2014 European cross-country champion! (photo by Grega Stopar)
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport

Hafjell - Potem ko sta najboljši slovenski gorski kolesarki Tanja Žakelj in Blaža Klemenčič pokorili konkurenco na letošnjem evropskem prvenstvu, sta tudi v svetovni konkurenci končali med najboljšimi. Sicer nista osvojili želene kolajne, sta pa na 4. in 5. mestu poskrbeli za nov izjemen uspeh slovenske reprezentance.

Blizu odličja je bila zlasti Žakljeva, ki je imela na začetku dirke obilo smole. Po padcu in tehničnih težavah s kolesom je izgubila ogromno časa in zdrsnila izven deseterice. Toda v nadaljevanju je v izjemnem ritmu napredovala tik za najboljše, prehitela tudi Klemenčičevo, a tretjega mesta na prizorišču, kjer je lani dvignila lovoriko za skupno zmago v svetovnem pokalu, vseeno ni mogla več ujeti.

Mavrično majico svetovne prvakinje je po treh letih znova oblekla Kanadčanka Catharine Pendrel, srebrno kolajno je osvojila Rusinja Irina Kalentjeva, bron pa je presenetljivo pripadel Američanki Lei Davison.

Slovenki sta dobro štartali, zlasti Klemenčičeva je bila v dobrem položaju in bila dolgo v igri za tretje mesto. Toda hitro je Pendrelova začela narekovati svoj ritem in prišla do lepe prednosti, ki jo je v nadaljevanju le povečevala. Žakljeva je imela medtem težave s kolesom, po padcu je morala zamenjati plašč, kar jo je stalo veliko dragocenega časa. Toda v drugi polovici je uspešno nadoknadila več kot minuto zaostanka, vozila je v ritmu poznejše zmagovalke in na koncu lahko obžalovala smolo, ki jo je bržkone stala kolajne. 

»Na žalost se mi je pripetila napaka že zelo zgodaj. Izgubila sem pozicije z menjavo sprednjega obroča. Ne glede na to sem bila osredotočena. Dala sem maksimum, prehitevala sem. Na koncu sem dala vse od sebe, vendar to ni zadostovalo za med prve tri. Ampak moram biti zadovoljna. To je korak naprej od lani. Če bo šlo tako naprej, bom zadovoljna,« je po dirki povedala tretja najboljša kolesarka v tej sezoni svetovnega pokala in obžalovala napako. »Ta me je res stala medalje. Iz tega se moram nekaj naučiti. Moram iti naprej. Dirke je konec, sem četrta in to je to za letos,« se je sprijaznila.

Klemenčič: To je moja najboljša sezona

Zadovoljna je bila tudi Klemenčičeva, ki je dosegla svojo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih. »Bila sem blizu kolajne, a sem zadovoljna. Najboljšo uvrstitev sem razpolovila, iz desetega mesta sem prišla do petega. Letos sem bila v svetovnem pokalu najboljša peta. Potrdila sem formo, dala sem od sebe maksimum. To je moja najboljša sezona. S temi rezultati moram biti zadovoljna. Proga mi je bila všeč, dobro sem šla. Celotna sezona je bila konstantna. Bila sem blizu medalje ... Zahvalila bi se rada trenerju, vsem, ki so bili tukaj, dobro so skrbeli za nas,« je povedal 34-letna kolesarka, ki je na lep način sklenila najboljšo sezono v karieri.

Halzer 88.

Na svetovnem prvenstvu je nastopil tudi Miha Halzer, ki je v moški konkurenci olimpijskega krosa osvojil 88. mesto. Naslov svetovnega prvaka si je petič v svoji karieri priboril Francoz Julien Abaslon, drugi je bil Švicar Nino Schurter in tretji Italijan Marco Aurelio Fontana.