Tinkov se po letu 2016 umika iz kolesarstva

Ruski milijarder Oleg Tinkov, lastnik ekipe Tinkoff-Saxo, bo po sezoni 2016 zapustil kolesarstvo.

Objavljeno
14. december 2015 09.47
M. Ž.
M. Ž.

Las Palmas - Ruski milijarder Oleg Tinkov, ki ima v lasti kolesarstvo moštvo Tinkoff-Saxo, se je odločil, da bo po sezoni 2016 prodal svojo ekipo in se umaknil iz kolesarstva.

47-letni Tinkov se je za prodajo odločil tako iz poslovnih kot osebnih razlogov. Svojo odločitev je že sporočil članom ekipe, s katerimi je v teh dneh na pripravljalnem kampu na Kanarskih otokih.

»Banka Tinkoff je ekipo sponzorirala pet let, z marketinškega stališča je to dovolj. Nismo komercialna banka, tudi ekonomski položaj v Rusiji je slab, tako da je moja marketinška ekipa prišla do spoznanja, da nam sponzorstvo ne more več pomagati. To je prvi razlog, drugi pa je ta, da sem spoznal, da nihče noče sodelovati z menoj v boju za spremembe poslovnega modela v športu. V zadnjih dveh, treh letih sem se pogovarjal s kolesarskimi organizacijami v želji, da nekaj spremenim pri TV pravicah, prodaji artiklov in vstopnic, toda nihče me ni pri tem podpiral,« je dejal Tinkov, ki je ekipo kupil leta 2013 za šest milijonov evrov od Danca Bjarneja Riisa.

Ekipa Tinkoff-Saxo bo po sezoni 2016 ostala tudi brez enega od svojih največjih zvezdnikov. Španec Alberto Contador je namreč sporočil, da bo prihajajoča sezona zadnja v njegovi karieri. Med njegovimi moštvenimi kolegi imata le dva sklenjeni pogodbi tudi za leto 2017, to sta Slovak Peter Sagan in Poljak Rafael Majka.

Izvršni direktor ekipe Stefano Feltrin že išče novega lastnika kluba, ki bi ekipi zagotovil sredstva, da bo tudi po sezoni 2016 lahko tekmovala v svetovni seriji.