Tour de France grozi z izstopom iz svetovne serije

Amaury Sport Organisation (ASO) je na bojni nogi z Mednarodno nogometno zvezo (UCI) zaradi reform v profesionalnem kolesarstvu.

Objavljeno
18. december 2015 14.56
CYCLING-BEL-NATOURCRITERIUM
Š. Ro.
Š. Ro.

Ljubljana - Amaury Sport Organisation (ASO), prireditelj najprestižnejše kolesarske dirke po Franciji, je Mednarodni kolesarski zvezi (UCI) poslal jasno sporočilo, da najprestižnejša kolesarstva dirka na svetu v sezoni 2017 ne bo del svetovne serije.

Razlog za to so reforme, ki jih je UCI pred kratim sprejela za sezono 2017, da bu si z njimi zagotovila večjo veljavo v profesionalnem kolesarstvu. ASO se z njimi ne strinja, saj naj bi zapirale športni sistem.

UCI po bo novem največ 18 ekipam podelila triletno licenco za obdobje 2017-2019, s tem želi povečati denarne vložke in stabilnost ekipnih struktur. Večji poudarek bo na dopinškem protokolu, uveljavili bodo deset pravil, ki pa še niso znana. V koledarju bo manj dirk, vse bolj si UCI želi, da bodo kolesarji več dirkali v Južni Ameriki in na Srednjem Vzhodu. Zadnja večja novost se tiče lestvic, ki bodo postale univerzalne in se ne bodo več delile, si pa UCI želi uveljaviti lestvice za najboljše sprinterje, hribolazce, enodnevne kolesarje in etapne kolesarje.

Reforme so razdelile tudi ekipe in druge prireditelje dirk. Francoska moštva so podprla ASO, številne druge, med njimi RCS Sport, ki skrbi za dirko po Italiji, pa UCI. Glavna skrb spora pa so pokrovitelji, saj nekateri že razmišljajo, da bi manj vlagali v profesionalno kolesarstvo.

ASO poleg dirke po Franciji med drugim skrbi še za dirko Pariz-Nica, Paris-Roubaix, Liege-Bastogne-Liege in dirko po Španiji, te pa naj bi bile v tej sezoni kategorizirane pod oznake ekstra kategorije. Teh dirk, ki so slabše rangirane od tistih v svetovni seriji, se reforme UCI ne bodo dotikale, poroča kolesarski portal cyclingnews.