Tour de France na Tajskem - samo nesporazum

Poročanje številnih medijev, da bo Tour gostoval tudi na Tajskem, se je izkazalo za neresnično.

Objavljeno
04. oktober 2014 14.45
APTOPIX Cycling Tour de France
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Pariz - Čeprav je Tour de France znan po gostovanjih tudi po drugih državah, ga na Tajskem (vsaj v bližnji prihodnosti) vendarle ne bodo dočakali. Tajski organizatorji so v četrtek sicer bombastično napovedali selitev francoske pentlje na njihova tla, a so francoski organizatorji sedaj vse skupaj demantirali, saj naj bi Tajci zadevo narobe razumeli.

Podjetje ASO, ki sodi v sklop francoske medijske skupine Editions Philippe Amaury EPA, pod njeno okrilje pa sodijo kolesarske dirke po Franciji (Tour de France), Španiji (Vuelta a Espana), od Pariza do Nice, pa tudi reli Pariz-Dakar, je resda potrdilo dogovarjanja s tajskimi veljaki, a naj bi šli pogovori povsem v drugo smer, kot so to razumeli in interpretirali Azijci. Po koncu letošnjega Toura se je francosko podjetje s tajskimi partnerji namreč pogovarjalo zgolj o tem, da bi na Tajskem pripravili enodnevni kolesarski kriterij, po vzoru kriterija Saitama, ki ga pripravljajo z blagovno znamko Tour de France na Japonskem in na katerem nastopajo tudi nekateri največji protagonisti Toura.

Šlo naj bi torej predvsem za ekshibicijsko promocijo kolesarstva, kjer bi kolesarji lahko nosili majice, ki so jih osvojili na Touru. Tajski organizatorji so vse skupaj narobe razumeli in v četrtek objavili težko dojemljivo novico, da naj bi se del ali pa kar celotna dirka preselila k njim. »Še vedno se pogovarjamo. Ne vemo, koliko etap bomo imeli, eno, dve ali celotno tekmovanje. O tem se moramo še pogovoriti in dogovoriti. Tajska je odlična lokacija za tako prestižno dirko, da ne omenjam, da je kolesarstvo tu izjemno priljubljeno,« je v četrtek na presenečenje mnogih povedal Thawatchai Arunyik, vodilni predstavnik tamkajšnje turistične organizacije TAT in eden izmed tajskih pogajalcev.

Predstavnik ASO je za britansko tiskovno agencijo Reuters sedaj potrdil, da se res dogovarjajo s Tajci, a se ti pogovori ne nanašajo na širitev dirke v Azijo. Tour sicer vsako leto zavije v kako drugo državo - letos je denimo gostoval v Angliji, predtem pa tudi v Nemčiji, Nizozemski, Belgiji, Irski, Švici, Španiji in Luksemburgu -, še nikoli pa ni zavil na drugo celino in tako bo, kljub drugačnim napovedim, tudi v prihodnje.